Menu Zavřít

ODS školí Evropu

25. 4. 2017
Autor: Redakce

Občanští demokraté zatroubili do voleb a na programové konferenci představili svůj nový pohled na EU. Chtějí, aby Česko znovu dostalo šanci zrevidovat základní dokumenty, o něž se opírá jeho členství v Unii, a chtějí takovou Evropu, která dá jednotlivým zemím šanci rozhodnout se, v čem se chtějí integrovat a v čem nikoliv. Občanští demokraté by měli raději rovnou vyhlásit, že chtějí z EU odejít.

ODS začala tak trochu připomínat Okamurovce pro chytřejší voliče. Neříká rovnou, že chce vystoupení Česka z Unie, ale chce takové změny, které by de facto rozpad Unie přinesly. Nabízím jednu paralelu: Stále větší federalizace a předávání kompetencí jednotlivým státům vyústilo v rozpad Československa.

Podívejme se ale nejprve do roku 2002. Je před sněmovními volbami a modří ptáci v logu strany létají kolem hesla „ODS volí EU.“ Ne, že by ODS byla kdy do Unie zamilovaná, ale měla v té době asi nejvstřícnější postoj k dané instituci. A přitom už tehdy se vůči ní vymezovala nápady, které zněly poněkud fantazijně. Například ten, aby měl europarlament ještě druhou komoru, jakousi sněmovnu národů, kam by si chodili sednout poslanci národních parlamentů z každé země. Na ten nápad kupodivu nikdo z EU neslyšel.


Čtěte o modrých vizích:

ODS před volbami láká snížení daně z příjmu

Dle předsedy ODS Petra Fialy se ukazuje, že se ODS vrátila do pozice největší pravicové strany.


Po Topolánkovském a Nečasovském období strany, které bylo k Unii smířlivé, se nyní ODS rozhodla přeměnit své základní postoje. Důvod je ten, že za pár měsíců budou volby a je tak nějak moderní se vůči EU vymezovat. Jenže ODS stojí před problémem. Unie vadí této straně dlouhodobě a už to dnes z jejích úst nikoho nepřekvapí ani nezaujme. Takže se rozhodla přitvrdit. A že přitvrzuje ze slušného základu, je popsáno už o pár řádek výše.

Takže co 7,5procentní strana nabízí? V zásadě Unii rozdrobit a zařídit to, aby si každý stát dělal, co chce. Přesněji řečeno rozhodl si, v čem se bude integrovat a v čem z EU „vystoupí“. Nechat tento výběr na státech by znamenalo vyhlásit k radosti Ruska rozpad Unie. Skončil by princip solidarity společného domu a jedna skupina států by doplácela na opatření té druhé, což by vedlo k dalším a dalším ochranným krokům. Nezměnilo by na tom nic ani zachování volného pohybu zboží, služeb, kapitálu a osob.


Fiala varuje: Hlas pro ČSSD může být hlasem pro komunisty ve vládě

Předseda ODS Petr Fiala


Česká republika si také podle ODS musí vyjednat výjimku ze společné azylové a migrační politiky a také z povinnosti přijmout euro. Měla by se tedy kvůli migraci otevřít i Lisabonská smlouva, jejíž trnitou cestu Evropou mají ještě všichni v živé paměti? Nebo má EU revidovat Maastrichtskou smlouvu kvůli euru? Budou se základní principy vztahu zemí s EU měnit každých pár let podle toho, jak se to zrovna bude komu hodit? Přijít v současné době s takovými požadavky je stejně diplomatické jako obejít všechny eurokomisaře a vymočit se jim na dveře kanceláří.

BRAND24

ODS naštěstí své plány nemyslí úplně vážně a stejně by nedostala šanci je prosadit. Někdejší vládní strana jen zařadila další rychlost v boji o voliče. Ku cti jí je, že svůj směr nemění už patnáct let a proti Unii stále bojuje, čehož je výsledkem třeba podpis Václava Klause pod přístupovými listinami z Atén nebo podpis téhož muže a bývalého předsedy ODS Mirka Topolánka pod Lisabonskou smlouvou.

Čtěte předchozí První poslední Petra Weikerta:

Zachraňte Uber

Low cost Zeman

Alabama útočí

Záhada příštího vítěze voleb


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).