Menu Zavřít

Nízká nezaměstnanost potěší i obchodníky

8. 12. 2016
Autor: Redakce

Obchodníci se mohou těšit na bohaté tržby během vánoční sezóny. Nasvědčují tomu všechny statistiky a průzkumy. Ve čtvrtek vydal Úřad práce ČR čísla o nezaměstnanosti, která jsou skutečně potěšující. Bez práce bylo v listopadu necelých 363 tisíc lidí, což je nejmenší počet od prosince 2008. Tehdy vypukla finanční krize, jejímž následkem byla nejtvrdší recese v historii České republiky.

Bez práce je tak v současnosti 4,9 procenta lidí. Další dobrou zprávou je, že zaměstnavatelé nabízeli minulý měsíc 135 300 pracovních míst, což je nejvyšší listopadová hodnota od roku 2007, kdy česká ekonomika rostla na plné obrátky. Konkrétně v roce 2007 hospodářství meziročně posílilo o 5,5 procenta, když o rok dříve to bylo dokonce o rekordních 6,9 procenta.

Snížení počtu lidí bez práce tak brání především nesoulad mezi poptávkou firem po konkrétních profesích a kvalifikací uchazečů o práci. Tradičně jsou na tom nejhůře z pohledu počtu nezaměstnaných „okresy ze severu“: Karviná, Most nebo Ostrava-město.

Klesající nezaměstnanost se ovšem navíc odráží i na růstu mezd, protože firmy musí o pracovníky po letech, kdy jich byl na trhu dostatek, bojovat. Výsledkem je růst platů a různých benefitů. Například podle výzkumu portálu Profesia.cz dosáhne na 13. plat či jinou formu finanční odměny téměř polovina zaměstnanců. A to i pracovníků na středních a nižších pozicích.

Ze všech těchto čísel se mohou radovat především obchodníci. Právě vyšší jistota zaměstnání a rostoucí životní úroveň domácností jsou faktory, které nyní roztáčí útraty za zboží a služby. K tomu je nutné navíc přičíst i optimistický výhled na vývoj tuzemské ekonomiky i jednotlivých firem a je zřejmé, že letošní vánoční sezóna bude jistě nanejvýš vydařená. Kromě vyšších platů a jistoty práce totiž ovlivňují ochotu domácností utrácet i očekávání ohledně budoucího vývoje.

Celé ekonomice i firmám se přitom má i napřesrok dařit. I díky vyšším útratám lidí. Spotřeba domácností společně s exportem jsou totiž letos tahouny celého hospodářství. Naopak ekonomice nepomáhá pokles státních výdajů.


Přečtěte si další komentáře autora:

Ruští jestřábi v rozletu

BRAND24

Ziskovost bank dosáhla vrcholu

Divoká jízda na trhu komodit


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).