Menu Zavřít

Vietnamský diplomat se prý podílel na únosu krajana. Německo ho vyhostilo

2. 8. 2017
Autor: Profimedia.cz

Německo vyzvalo zástupce vietnamské zpravodajské služby působícího na vietnamském velvyslanectví v Berlíně, aby do 48 hodin opustil zemi. Vietnamská tajná služba údajně unesla bývalého funkcionáře vietnamské komunistické strany do Vietnamu, informovala dnes agentura DPA. Unesený muž v Německu žádal o azyl, zatímco Hanoj žádala o jeho vydání.

Mluvčí německého ministerstva zahraničí Martin Schäfer dnes řekl, že Berlín si je jistý nezákonnými aktivitami vietnamského státu v Německu v posledních dnech. Podle něj je lze označit „pouze pojmy trestního práva“, jako jsou zavlečení lidí nebo únos.

Německá vláda si v úterý předvolala vietnamského velvyslance v Berlíně a vyhrazuje si právo na podniknutí dalších kroků. Podle mluvčího šlo o bezprecedentní porušení německého a mezinárodního práva a případ může silně negativně ovlivnit německo-vietnamské vztahy.

Policie a berlínské státní zastupitelství mezitím vyšetřují, zda byl 51letý obchodník a bývalý funkcionář vietnamské komunistické strany Trinh Xuan Thanh spolu s další osobou 23. července v centru Berlína násilím natlačen do automobilu a unesen. Vyšetřování takového podezření potvrdil i policejní mluvčí Winfrid Wenzel.

Podle údajů vietnamské policie byl někdejší komunistický kádr v pondělí večer zatčen ve své vlasti. Úřadům se údajně sám vydal. Podezřelý je z toho, že jako šéf dceřiné firmy státního ropného koncernu PetroVietnam zapříčinil ztrátu ve výši kolem 125 milionů eur (téměř 3,4 miliardy korun).

BRAND24

Před rokem byl Vietnamec zbaven mandátu poslance a později byl vyloučen i z komunistické strany, která v současnosti vede kampaň proti korupci, napsala DPA.

Přečtěte si také:

Panama utužuje vztahy s Pekingem. V Číně otevřela ambasádu

Rusko vyhostí část amerických diplomatů a zavře jim rekreační objekty

Nenápadný půvab vietnamské buržoazie. I asijská minorita má svou smetánku


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).