Menu Zavřít

Bouře poničily Lesům ČR přes 230 tisíc kubíků dřeva, ve vojenských lesích dalších 100

21. 8. 2017
Autor: Martin Pinkas/Euro

Bouře se silným větrem poničily v uplynulých dvou týdnech v lesích státního podniku Lesy České republiky přes 230 tisíc metrů krychlových dřeva. Škody půjdou do desítek milionů korun. Kalamitní dříví by chtěl podnik zpracovat do konce roku, v některých lokalitách se těžba polámaných stromů může protáhnout do jara roku 2018. Zákazy vstupů do poničených lesů vydaly úřady v Královéhradeckém a Olomouckém kraji. Řekla to mluvčí LČR Eva Jouklová. Lesům ČR patří téměř polovina lesů v zemi.

Objem poničeného dřeva představuje necelá tři procenta celoročního objemu těžby dřeva ve státních lesích, který je kolem osmi milionů metrů krychlových. Dosud největší živelní kalamitou v historii Lesů ČR byl orkán Kyrill, který v lednu 2007 poničil šest milionů metrů krychlových dřeva. Škody tehdy dosáhly jedné miliardy korun.

V jižní části Olomouckého kraje vítr na přelomu první a druhé srpnové dekády poškodil v okolí Šternberka, Mohelnice a Olomouce 50 tisíc až 60 tisíc metrů krychlových dříví. Severně a západně od Brna bylo poškozeno 25 tisíc metrů krychlových dříví, nejvíce byly postiženy lokality v severní části Moravského krasu, v okolí obcí Vysočany, Němčice, Petrovice, Sloup a Holštějn. Na Náchodsku a Trutnovsku vítr Lesům ČR poškodil 22 tisíc m3 dříví. Na severní Moravě bylo poškozeno asi 50 tisíc m3 dřeva, drtivá většina z toho na Bruntálsku.

Kolem 15 tisíc m3 dříví vítr polámal na Vysočině u Kamenice nad Lipou, hlavně katastrech Těmice, Častrov, Pravíkov, Bohdalín, Včelnička a Horní Radouň. „O vydání zákazu vstupu státní správu na Vysočině nežádáme, ale kritická místa jsme označili výstražnými tabulemi i páskami,“ uvedla Jouklová.

Kvůli polomům lidi nesmí do lesa

Zatím hrubé odhady mají lesníci z jižních Čech, které vichřice zasáhla o uplynulém víkendu. Včetně lokalit kolem Českého Krumlova by tam mohlo být poničeno přes 60 tisíc m3 dřeva. „Nejvíce je postižena lesní správa Jindřichův Hradec, kde se odhaduje asi 20 tisíc m3, a dále lesní správy Nové Hrady, Vyšší Brod, Třeboň a Hluboká nad Vltavou. Asi 5000 m krychlových dřeva vítr poničil v okolí Včelné a obce Kubova Huť,“ uvedla Jouklová.

Zákazy vstupu do státního lesa jsou vydány v Olomouckém kraji na Šternbersku a u Zábřehu. V Královéhradeckém kraji je zákaz vstupu do poškozených lesů na Trutnovsku a Náchodsku, konkrétně jde o lokality Choustníkovo Hradiště, Vlčkovice, Kouhoutov, Libňatov, Brzice, Harcov, Chvalkovice a Velká Bukovina. Lidé by podle Jouklové měli být opatrní i v poškozených lesích, kde zákaz vstupu vydán nebyl.

Bouřky a silný vítr poškodily v minulém týdnu i lesy spravované Vojenskými lesy a statky (VLS), mělo by jít zhruba o 100 tisíc metrů krychlových dříví. Nejvíce postiženou oblastí je vojenský prostor Boletice na Šumavě a jeho okolí. Silný nárazový vítr způsobil již v předchozím týdnu škody také ve výcvikovém prostoru Libavá na Olomoucku, kde jsou škody v rozsahu 40 tisíc metrů krychlových dřeva, a ve vojenském újezdu Březina na Vyškovsku. Tam lesníci sečetli popadané stromy v objemu 10 tisíc metrů krychlových.

Ve vojenských lesích živel poničil 100 tisíc kubíků dřeva

Bouřky a silný vítr poškodily v minulém týdnu v lesích spravovaných Vojenskými lesy a statky (VLS) zhruba 100 tisíc metrů krychlových dříví. Nejvíce postiženou oblastí je vojenský prostor Boletice na Šumavě a jeho okolí. Uvedl to dnes ředitel státního podniku Josef Vojáček. S ohledem na vzniklou kalamitní situaci podnik pozastavil až do odvolání plánované úmyslné těžby v rámci celého státního podniku. V některých lokalitách může být i vyhlášen zákaz vstupu.

Na Šumavě v okolí Horní Plané a Volar sčítali lesníci škody až do neděle, přes poškozené dříví bylo složité se do některých lesních lokalit dostat. Celkové odhady škod v lesích VLS se zde vyšplhaly na 50 tisíc metrů krychlových. Nejvíce postiženy jsou lokality v okolí Nové Pece, Horní Plané, Želnavy, Záhvozdí, Pěkné a Chlumu u Volar. „Převážně se jedná o smrkové dříví, ale leží i mnoho listnatého,“ uvedl ředitel divize VLS Horní Planá Petr Král.

Silný nárazový vítr způsobil již v předchozím týdnu škody také ve výcvikovém prostoru Libavá na Olomoucku, kde jsou škody v rozsahu 40 tisíc metrů krychlových dřeva, a ve vojenském újezdu Březina na Vyškovsku. Tam lesníci sečetli popadané stromy v objemu 10 tisíc metrů krychlových.

Státní firma žádá veřejnost o obezřetnost při pohybu v uvedených lokalitách, kde jsou i turistické trasy. Polámané stromy stále představují pro návštěvníky značné nebezpečí, navíc se po lesních cestách kvůli zpracování popadaného dřeva bude pohybovat těžká těžební technika, uvedl podnik.

„Není vyloučeno, že do některých lokalit ve správě VLS především na Šumavě bude nucen lesní úřad vyhlásit zákaz vstupu,“ dodal mluvčí firmy Jan Sotona.

Bouřka a silný vítr o víkendu poničily na Šumavě podle předběžných odhadů desítky tisíc krychlových metrů dřeva. Polomy nejvíce zasáhly oblasti Nové Pece a Stožce na Prachaticku.

BRAND24

Vojenské lesy a statky ČR spravují přes 140 tisíc hektarů pozemků v šesti lesních lokalitách v současných nebo bývalých vojenských újezdech.

Kromě větru mají lesníci nadále co do činění i s morem:

S africkým morem prasat bojují i armádní veterináři


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).