Menu Zavřít

Vína do restaurací Coloseum putují z pěti italských lokalit

29. 7. 2019
Autor: Redakce

Pavel Prokop je zástupcem manažera v pobočce restaurací Pizza Coloseum na Lukách. Je také sommeliérem a o vínech toho ví hodně. Se zaujetím dokáže vyprávět o jednotlivých odrůdách a lokalitách, odkud pochází.

Odkud z Itálie přivážíte do Colosea vína?

My máme v nabídce vína z pěti asi nejznámějších oblastí a to Veneto, Trentino, Piemonte, Toskánsko a Puglia.

Můžete přiblížit jednotlivé oblasti a jejich specifika? Začněme Venetem.

Veneto leží v lokalitě, kde hlavním městem jsou Benátky, proto se někdy používá i české označení Benátsko. Odtud pochází čtvrtina všech italských vín, je to největší vinařský region Itálie, co se týče objemu vyrobených vín. Z našich vín z této lokality je v první řadě Prosecco – naše vlajkové víno, kdy za cenu jako Bohemia sekt máme vynikající italské víno s naší značkou a logem, vyrobené z odrůdy Glera z nejlepších oblastí provincie Treviso, speciálně lahvované pro síť restaurací Pizza Coloseum. Máme i Prosecco Valdobbiadene DOCG, které je vyrobené z hroznů malé oblasti městeček Conegliano a Valdobbiadene. Dále pak Pinot Grigio, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Soave, Bardolino, Cabernet Sauvignon, Merlot…

Přeskočme do Trentina.

Trentino Alto Adige je nejsevernější region Itálie obklopený Dolomity z jedné strany a Rétskými Alpami z druhé strany. Co jsem z Itálie viděl, tak tady je to víno vykoupené asi největší dřinou. Jsou tu i vinice až opravdu nahoře na strmém kopci, kam nevede žádná cesta. Babka tam ráno vytáhne dědka na provizorní lanovce, ten tam celý den maká a večer sjede pomalu po zadku dolů. Všechno na zádech nahoru a všechno na zádech dolů. Pěstované odrůdy z našich vín tady máme Pinot Grigio, Chardonnay, Müller Thurgau, Gewürtztraminer a Sauvignon.

A jsme u Piemonte.

Piemonte je nejprestižnější vinařský region Itálie a zároveň patří k nejznámějším. Vína odsud vynikají špičkovou kvalitou. Mezi nejznámější patří Barolo, dále pak Barbera a Gavi di Gavi.

Co prozradíte o Toskánsku?

Toskánsko je srdcem italského vinohradnictví, vinná réva se zde pěstuje už více než dva tisíce let. Má čtyři oblasti – Chianti, Montalcino, Montepulciano a Bolgheri. Je to jeden z nejbohatších regionů, pyšnících se nejlepšími vinicemi, pro něž je typické červené víno. Jak už jsem říkal, nejznámější je Chianti, které je nazvané podle pohoří mezi Sienou a Florencií, na jehož svazích se pěstuje. Dalším vyhlášeným skvělým vínem odsud je Brunello di Montalcino, které se s víny jako Barolo a Sassicaia řadí mezi největší a nejdražší italská vína vůbec a mají potenciál k dlouhé archivaci.

Zakončeme naši italskou pouť v Puglii.

Puglia tvoří takzvanou „patu“ Apeninského poloostrova a tradičně to býval zdroj velkého množství vín již v antických dobách. Je tady poloostrov Salento, kde mají svůj původ vynikající hutná červená vína z odrůd Primitivo.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).