Menu Zavřít

Šlechtová si ke „služebáku“ nechala platit i příspěvky na dopravu. Erár to stálo přes sto tisíc

23. 11. 2018
Autor: čtk

Karla Šlechtová (za ANO) jako bývalá ministryně obrany využívala během letních měsíců resortní limuzínu s řidičem, přestože jí sněmovna hradí veškerou dopravu.

„Od začátku svého působení v ministerské funkci jsem kladla na první místo ohled na ekonomické zájmy státu a ve všem svém konání se snažila v prvé řadě o chování dobrého hospodáře,“ psala Karla Šlechtová letos v květnu premiérovi Andreji Babišovi. Reagovala tak na informace Lidových novin, patřících do Babišova svěřenského fondu, které napsaly, že prý nadmíru využívala placených VIP služeb na letištích.

Že svá květnová slova nejspíš nemyslela úplně vážně, dokazuje její letní cestování. Jak už web Euro.cz uvedl před dvěma týdny, Šlechtová využila nabídky ministerstva obrany a během července, srpna a září projezdila se služebním vozem s řidičem téměř osm tisíc kilometrů soukromě. Nárok na tuhle čtvrtletní „službu“ má podle zákona každý bývalý ministr obrany.

Ministerské auto však využívala i přesto, že jako poslankyni jí sněmovna posílá každý měsíc příspěvky na dopravu. Od července do září to bylo konkrétně 84 300 korun. „Můžeme potvrdit, že paní poslankyně Karla Šlechtová měla nárok na paušální náhradu výdajů na dopravu,“ reaguje Martina Lustigová ze sněmovního tiskového odboru.

I vzhledem k vyjádřením Šlechtové, která o sobě mluví jako o dobré hospodářce, není jasné, proč si navíc k poslaneckým náhradám přibrala i ministerský služební vůz. Na dotazy týdeníku Euro poslankyně neodpověděla. „Bylo to z bezpečnostních důvodů, bylo tam bezpečnostní riziko,“ vysvětlila pouze její asistentka Zdeňka Řepíková. Narážela tím na starší slova Šlechtové, která ještě jako ministryně obrany letos v květnu uvedla, že jí někdo nejspíš sleduje.

K 84 300 korunám, které na své prázdninové cesty získala Šlechtová ze sněmovní kasy, je třeba připočítat dalších více než 27 tisíc korun za palivo, jež projezdila v limuzíně ministerstva. Letní mobilita Šlechtové tak daňové poplatníky stála přes 111 tisíc korun.

MMF24

Čtěte také:

Byli jste směšní, rozloučila se Šlechtová

Jestli se paní Karla rozzlobí, bude zlá

Ondřej Stratilík

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).