Menu Zavřít

Novým předsedou KDU-ČSL je Výborný, porazil Jurečku

29. 3. 2019
Autor: ČTK

Předsedou KDU-ČSL se dnes na sjezdu strany v Brně stal poslanec Marek Výborný. Ve druhém kole porazil Mariana Jurečku, bývalého ministra zemědělství a dosluhujícího prvního místopředsedu strany. Výborný po více než osmi letech nahradí ve funkci předsedy končícího Pavla Bělobrádka, který už nekandidoval. První místopředsedkyní se stala senátorka Šárka Jelínková.

Výborný získal ve druhém kole volby 256 hlasů, Jurečka podle informací ČTK 124. Celkem bylo vydáno 382 hlasovacích lístků. Výborný tak byl zvolen zhruba 67 procenty delegátů.

„Cítím obrovskou odpovědnost,“ řekl bezprostředně po volbě. Poděkoval za důvěru a zdůraznil, že lidovci předvedli férovou soutěž tří kandidátů o post předsedy, což považuje za jejich vizitku. Mínil tím kromě sebe Jurečku a předsedu lidoveckého poslaneckého klubu Jana Bartoška. V projevu po volbě podpořil na pozici první místopředsedkyně senátorku Šárku Jelínkovou, za místopředsedy chce Jurečku i Bartoška. Jurečka ale oznámil, že do předsednictva kandidovat nebude.

Jurečka chce dát prostor jiným a zůstane jen poslancem, dosud zastával pozici prvního místopředsedy. „Vnímám atmosféru tady a že jsem byl kritizován za některé věci, když jsme se účastnili minulé vlády Bohuslava Sobotky. Nechci být tím, kdo bude bránit v rozletu, proto nebudu kandidovat do předsednictva. Dávám prostor, aby předseda a předsednictvo nebyli zatížení některými věcmi,“ řekl Jurečka, který byl v Sobotkově vládě ministrem zemědělství. Bartošek naopak kandidaturu přijal a bude se ucházet o funkci řadového místopředsedy.

Mrzí vás odchod Pavla Bělobrádka?

Delegáti sjezdu vybírali celkem ze čtyř kandidátů. Kromě Výborného s Jurečkou o post v prvním kole volby usilovali také Bartošek a až na sjezdu přijal nominaci člen středočeského krajského výboru KDU-ČSL Jaroslav Vlach.

BRAND24

Poslanec Výborný byl v roce 2012 zvolen zastupitelem Pardubického kraje. Z funkce odstoupil, protože krátce poté se stal ředitelem pardubického gymnázia Mozartova a ze zákona nemohl být zastupitelem a ředitelem zároveň. Ředitelem gymnázia byl do konce března 2018. Jeho otcem je bývalý místopředseda lidovců (v letech 2001 až 2003), ministr obrany a někdejší soudce Ústavního soudu Miloslav Výborný.

Bělobrádek byl předsedou nepřetržitě od listopadu roku 2010. Je tak nejdéle sloužícím polistopadovým předsedou KDU-ČSL. Kandidovat znovu nechtěl, podle něj strana potřebuje novou dynamiku, navíc se cítí unavený a chce se věnovat rodině.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).