Menu Zavřít

České předsednictví EU bude náročnější než minule, přesto bude levnější, tvrdí Babiš

1. 4. 2019
Autor: čtk

Česká republika může zvládnout předsednictví v EU ve druhé polovině roku 2022 levněji než předsednictví v roce 2009, myslí si premiér Andrej Babiš (ANO). Podle něj předsednictví v roce 2009 stálo 3,5 miliardy korun.

Vláda dnes projednávala materiál k plánovaného předsednictví. Kolik bude celá příprava pro rok 2022 a samotná akce stát, materiál neuvádí. V letech 2007 až 2009 bylo na přípravu a předsednictví podle dokumentu vyčleněno 3,75 miliardy korun, což je v dnešních cenách 4,32 miliardy korun. Dokument je úvodní informací o nárocích na předsednictví. Podrobný návrh rozpočtu by měla vláda dostat do konce dubna a každý rok jej aktualizovat.

Minulý týden Deník N napsal, že Babiš pokládá náklady na předsednictví za neúměrně vysoké a nevidí v něm žádný přínos. Údajně se podle deníku zmínil o tom, že by se Česko mohlo předsednictví vzdát. Babiš to ale následně na twitteru popřel. Chce podle svého vyjádření jen omezit náklady na předsednictví. „Chceme šetřit a jsem přesvědčen, že můžeme zvládnout předsednictví za podstatně nižších nákladů. Chceme k tomu přistoupit hospodárně a transparentně, abychom dobře reprezentovali Českou republiku,“ uvedl dnes premiér.

Z materiálu dále vyplývá, že podle aktuálních požadavků bude třeba kvůli předsednictví vytvořit zhruba 570 nových pracovních míst na dobu určitou. Dokument upozorňuje, že předsednictví v roce 2022 bude významně náročnější než první české předsednictví v roce 2009. Důvodem je mimo jiné výrazný nárůst legislativy EU kvůli lisabonské smlouvě. V roce 2009 se podle dokumentu na přípravě a samotném předsednictví Česka podílelo zhruba 1255 osob, z toho 359 bylo nově obsazených míst vytvořených na dobu určitou.

Mělo by se Česko vzdát předsednictví EU?

Podle informací jednotlivých úřadů by se během předsednictví měl v Česku uskutečnit minimálně jeden summit na úrovni hlav států a předsedů vlád členských států EU, přibližně 20 neformálních zasedání orgánů Rady EU na úrovni ministrů členských států EU, jedno jednání české vlády s Evropskou komisí a jedno jednání vlády s konferencí předsedů Evropského parlamentu. Mělo by se také konat až 380 neformálních pracovních jednání na nižší úrovni a odborných konferencí.

V roce 2009 se uskutečnila v Česku čtyři zasedání na úrovni hlav států nebo vlád zemí EU s dalšími zeměmi, 14 neformálních zasedání formací Rady EU na úrovni ministrů zemí EU a osm konferencí na úrovni ministrů. Odehrálo se také jedno jednání vlády s Evropskou komisí, jedno jednání vlády s konferencí předsedů Evropského parlamentu a přibližně dalších 320 zasedání.


Čtěte komentář: Kde vzít na předvolební guláš

 Páral


Česko bude muset během předsednictví také zajistit předsedání pracovních skupin a dalších přípravných formací rady v Bruselu a Lucemburku.

Česká republika jako předsednický stát bude zastupovat Radu EU při jednáních s Evropským parlamentem, Evropskou komisí, s dalšími institucemi a orgány EU a s vnějšími partnery, mimo jiné v rámci zasedání mezinárodních organizací a mnohostranných smluv i mimo území EU.

BRAND24

Česká republika předsedala EU v první polovině roku 2009. Češi tehdy řešili například konflikt v Gaze nebo plynovou krizi na Ukrajině. V březnu padla vláda Mirka Topolánka a po zbytek půlročního období zemi vedla úřednická vláda Jana Fischera. Náklady na předsednictví provázely kontroverze spojené se zakázkou na ozvučení od firmy ProMoPro.

Čtěte také:

Babiš kritizuje dokument o cenách mobilních dat od APMS. Chybí v něm základní údaje, tvrdí

Dvacet let Česka v NATO: Albrightová a Petříček se opřeli do Putina

Juncker zpochybnil připravenost Rumunska převzít předsednictví EU

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).