Menu Zavřít

Šafrán, chilli papričky i žabí stehýnka: na čem vydělávají země miliardy dolarů

24. 5. 2019
Autor: Profimedia.cz

Írán vydělává na šafránu, Srí Lanka na skořici, Spojené státy na třešních. Web LoveMoney sestavil seznam překvapivých produktů a surovin, které různým zemím přinášejí stovky milionů až miliardy dolarů.

Srí Lanka – skořice

Největším světovým exportérem skořice je Srí Lanka, která jí v roce 2017 vyvezla za 202,5 milionu dolarů. Na světovém trhu má třetinový podíl.

Tuvalu – internetové domény

Nepříliš známý ostrovní stát v Oceánii, kde žije patnáct tisíc lidí, měl velké štěstí, když mu byla přidělena internetová doména „.tv“. O ni mají pochopitelně zájem mediální společnosti po celém světě a Tuvalu na tom vydělává přes dva miliony dolarů ročně.

Írán – šafrán

Na výrobu sta gramů šafránu je potřeba více než 15 tisíc květů, což z něj dělá nejdražší koření na světě. Na jeho výrobu se specializuje Írán, který se podepisuje pod 93 procent celosvětové produkce. V roce 2018 vyvezl do zahraničí 105 tun šafránu, meziročně o 40 procent více.

Nizozemsko – sůl

Podle dat OEC (Observatory of Economic Complexity) vyvezlo Nizozemsko v roce 2017 sůl za 292 milionů dolarů, což představuje jedenáctiprocentní světový podíl.

USA – třešně

Pro někoho to může být překvapení, ale Spojené státy jsou s podílem 28,2 procenta největším světovým exportérem třešní. V roce 2017 na vývozu tohoto ovoce utržily 618,2 milionu dolarů. Na pozici světového lídra vystřídaly Chile.

Indonésie – žabí stehýnka

Že je největším příjemcem žabích stehýnek Francie, nepřekvapí. V exportu této známé delikatesy ale vede Indonésie. Podle odborníků už se dokonce vlivem sílícího vývozu nebezpečně snižuje žabí populace v tomto asijském státě.

Německo – čokoláda

Největším světovým exportérem kakaa je Pobřeží Slonoviny. U čokolády překvapivě vede Německo, které ji v roce 2017 vyvezlo za 4,8 miliardy dolarů, což na světovém trhu představovalo podíl 17,5 procenta. Pro srovnání: Belgie v tom roce vyvezla do zahraničí čokoládu za tři miliardy dolarů.

Nový Zéland – koncentrované mléko

Podle dat OEC vyvezlo Nový Zéland v roce 2017 kondenzované mléko za 5,34 miliardy dolarů, což z něj s osmadvaceti procenty dělá největšího světového exportéra v tomto odvětví. Populárními cílovými destinacemi jsou Čína a Hongkong.

Francie – nehašené vápno

Pojivo pro výrobu cementu či omítkových a maltových směsí určitě není typickou surovinou pro Francii. Nehašené vápno přesto v roce 2017 pomohlo tamní ekonomice k 95,4 milionu dolarů.

Lichtenštejnsko – zubní protézy

Malé knížectví má silnou pozici na trhu se zubními protézami. Přibližně jedna pětina protéz (60 milionů kusů) na celém světě pochází právě ze země o rozloze 160 kilometrů čtverečních.

Vietnam – kešu oříšky

Obchod s kešu oříšky v roce 2017 vynesl Vietnamu 2,69 miliardy dolarů. Podle údajů asijské země se mezinárodní obchod s kešu meziročně zvýšil o 25,6 procenta, což by znamenalo, že Vietnam už pokrývá 39 procent celosvětového trhu. Největším odběratelem kešu oříšků jsou USA.

Čína – chilli papričky

Čína má na trhu s chilli naprosto dominantní postavení. V roce 2016 prodala do světa pálivé papričky za 496 milionu dolarů. Pěstuje je na 1,55 milionu hektarů polí. Na trhu má v tomto ohledu téměř padesátiprocentní podíl.

Svatý Kryštof a Nevis – občanství

Ostrovní stát si s nedostatkem financí poradil netradičně. Za částku od 250 tisíc do 400 tisíc dolarů začal prodávat občanství. Zájemci o něj v zemi ani nemusejí bydlet, stačí jim složit požadovaný poplatek. Za něj pak získají víza do desítek dalších zemí.

Peru – zinek

V roce 2017 vyprodukovalo Peru 1,47 milionu tun zinku, meziročně o deset procent více. Na vývozu této látky utržila jihoamerické země v tom roce 2,1 miliardy dolarů.

Brazílie – cukr

Vývoz cukru vydělal Brazílii loni 6,5 miliardy dolarů. Jihoamerická země paradoxně vydělala na propadu ceny cukru o 29 procent. Na úkor karibských států tím získala na trhu třetinový podíl.

Velká Británie – konopí

Ve Velké Británii není užívání marihuany legalizováno, podle dat United Nation's International Narcotics Control Board (INCB) ale země v roce 2016 vyprodukovala 95 tun legálního konopí (44,9 procenta celosvětově), což z ní činí největšího vývozce na světě.

BRAND24

Dále čtěte:

Konopný byznys v USA vzkvétá. Firmy nestíhají nabírat zaměstnance

Zázračná rostlina: konopí umožňuje cirkulaci vody a dokáže nasát těžké kovy

Sto bilionů dolarů za gram. Nejdražší substancí je antihmota

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).