Výběr zpráv Protextu ČTK

Protext ČTK

Průmysl není jen továrna s komínem

Proběhla konference k tématu podpora kulturních a kreativních průmyslů.

Apartmán v Krkonoších: chalupa 21. století bez starostí a s výnosem

Pokud si pořídíte vlastní horský apartmán, můžete trávit zimní a letní dovolenou…

Vychází druhý díl sběratelské lahůdky Kronika první republiky 1919

Na půdě České národní banky byla slavnostně představena Kronika první republiky, díl 1919…

 Café Líbeznice
Café Líbeznice
Autor: Hynek Glos

Café Líbeznice: Zahradník kuchařem

10. prosince 2016, 08:00 - Klára Donathová
 Café Líbeznice
Café Líbeznice
Autor: Hynek Glos
10. prosince 2016, 08:00

Naučte se jezdit na snídani či oběd mezi rododendrony a truhlíky. V Líbeznicích je vidět, že nad nabídkou přemýšlejí.

Koncept Café Líbeznice, bistra uprostřed skleníku v Zahradnictví Líbeznice nedaleko Prahy, není úplně originální. Na dobré jídlo se Pražané už před pár lety naučili chodit do střešovického Zahradnictví Chládek. I to způsobilo v začátcích malý rozruch. Ale že si v líbeznickém zahradnictví, které už funguje dlouhou řadu let, dáte domácí šunku nebo skvělé dezerty, je přece jen poněkud překvapivé.

Na existenci bistra upozorňuje jen cedule u vchodu do zahradnictví. Skutečnost, že je Café Líbeznice de facto ve skleníku, je trochu problematická, protože v létě tu může být poněkud horko a v zimě zase trochu zima. Ale dělají tu, co můžou, a trochu tepelného nepohodlí se pro poctivé a dobré jídlo dá vydržet, zvlášť když se jinde v okolí srovnatelně dobře nenajíte.

Domácí, lokální, čerstvé

Nabídka Café Líbeznice se mění každý týden. Menu tak představují pouze dva listy papíru, jeden obsahuje jídla, druhý nápoje a domácí zmrzliny. Žádná noblesa to není, ale účel to plní dostatečně. Vzhledem k otvírací době již od osmé hodiny ranní je velká část nabídky snídaňová.

Café Líbeznice ( Autor: Hynek Glos )
Neobyčejné obyčejné kremrole (Autor: Hynek Glos)

Posnídat mezi živými rostlinami rozhodně není špatné, ať už si dáte zapečené müsli s poctivým domácím jogurtem a ovocem, nebo některé z vaječných jídel. Dáte-li si například sázená vejce s „naší šunkou“, dozvíte se, že šunku si tu připravují od základu sami. Řezník přiveze maso, to se v kuchyni zpracuje, z něj se uvaří šunka a následně se zaudí. Podává se nejen pod vajíčky, ale i samostatně s jemnou křenovou omáčkou nebo v rámci šunkového talíře.

Vedle domácích jogurtů a vlastní šunky mě zarazila i kvalita pečiva, zejména baget. I ty si tu pečou sami a je to rozhodně znát. Myslím, že některá velmi drahá pražská pekařství by se tu mohla učit. A za poloviční ceny.

Poctivé polévky

Nejvíce lidí tu bývá kolem oběda, přestože typicky polední tu mají jen polévku. Kuchyně je tu velmi malá a ovládá ji jen jeden kuchař, respektive kuchařka, takže na přípravu větších teplých jídel tu není ani prostor, ani čas. Ochutnala jsem tu opravdu vyladěnou kulajdu, přesně vyváženou na hraně mezi sladkostí a kyselostí, se štědrou dávkou čerstvého kopru a zastřeným vejcem.

Teď na podzim je populární dýňová polévka z pečené dýně ozdobená dýňovými semínky, měli tu třeba i hráškovou polévku s mátou nebo bramborovo-pórkovou Vichyssoise. Společným znakem všech polévek je jejich dotažená chuť a cit pro detail. Ke všem se podává již zmiňovaná domácí bageta. Dáte-li si toto jídlo, tak tak vám zbude místo na dezert, ale byla by škoda ho vynechat.

Pokud jste příznivci francouzské cukrařiny, určitě vás oslní dortík s názvem Ferrero Rocher. Já ale dávám přednost obyčejným kremrolím, které tu dělají velmi neobyčejně. Těsto krásně křupe a výrazně voní máslem. Sympatické je, že tu umějí i velmi slušně připravit kávu.

Zkrátka v Líbeznicích je vidět, že nad nabídkou přemýšlejí a jdou mnohem dál, než je běžný standard ve stejné cenové úrovni.

Café Líbeznice
Zahradnictví Líbeznice
Mělnická 424, Líbeznice
T: 283 981 844 (zahradnictví)
www.zahradnictvilibeznice.cz
Otevřeno: Po–Ne 8–18

Přečtěte si recenze na další restaurace:

Cicala Trattoria: stará dobrá Itálie

Nostress: žádný stres, jen dobré jídlo

Mezi domky, mezi poli



Čtěte také

 Domov důchodců, ilustrační foto

Poločas rozpadu: vláda selhává i v tom, co považuje za své priority

Babišův kabinet je v půlce běhu. Ve dvou letech vládnutí stihl rozdat sociální dárky a…

před 39 minutami

Rychlonabíjecí stanice na Slovensku, ilustrační foto

Slovensko spouští dotace na elektromobily: zájemci dostanou přes 200 tisíc. Česko zaostává

Jedenáctého prosince začíná registrace slovenských fyzických a i právnických osob, které…

8. prosince 2019

Události  Genetika, ilustrační foto

Navrhněte si dítě. Éra jedináčků přeje genetické optimalizaci potomků

Ve stínu úvah, co se stane, až počet obyvatel planety stoupne o další miliardy, zůstává…

8. prosince 2019

 Vladimir Putin a Arkadij Volož

Jak se kastroval tygr. Putin potřebuje, aby Yandex pracoval pro něj

Ruská internetová firma Yandex po léta balancuje na hraně nemilosti Kremlu. Teď nastal…

8. prosince 2019

Pavel Páral

Zcepenělí před hroznýšem

Německo roste, Evropa také, všichni jsou v klidu. A to je problém, protože jen čekáme na…

8. prosince 2019

Sdílení

Líbí se Vám tento článek?
Sdílejte ho

Hodnocení

Zaujal Vás tento článek?
Ohodnoťte ho

Počet hodnocení: 1 | Průměrné hodnocení: 4.00

Loading

Děkujeme za Vaše hodnocení

Komentáře

Finance
Výše alimentů se mění s věkem dítěte. Jak a kde o ně žádat?
Chceme, aby studenti neplýtvali časem a firmy penězi, propojujeme je smysluplně, říkají zakladatelé Xflow
Kolik si do konce roku vložit na penzijko, stavebko a životko?
Jak připravit auto na zimu
Stres je všudypřítomný. Jak se jej zbavit?
Auta
Krásná Alfa Romeo 2600 Sprint byla v 60. letech postrachem…
Nová studie ukázala, že výroba baterií je ekologičtější. Je to definitivní vítězství elektromobilů?
Ford vyrábí autodíly z kávového odpadu od McDonald’s
Dähler vyladil nové BMW X3 M a X4 M až na 449 kW a 760 Nm. A to je prý teprve začátek
Nový mýtný systém v provozu
Hry pro příležitostné hráče