Menu Zavřít

Bizarní výzdoba v Bílém domě: Trumpa obklopují bývalí republikánští prezidenti

17. 10. 2018
Autor: Andy Thomas

Zdi Bílého domu zdobí nové dílo. Obraz s názvem „Republikánský klub“ zachycuje amerického prezidenta Donalda Trumpa obklopeného významnými republikánskými prezidenty.

Obraz z dílny Andyho Thomase věnoval americkému prezidentovi republikánský kongresman Darrel Issa, uvedl web The Daily Beast. Trumpovi se obraz líbí natolik, že osobně Thomasovi zavolal a poděkoval mu. „Velmi mě chválil. Mluvil o tom, že sice viděl mnoho svých podobizen, ale jen málokdy se mu líbí,“ řekl Thomas webu DB.

Výjev ukazuje Trumpa sedícího vedle Dwighta D. Eisenhowera naproti Abrahamu Lincolnovi. Na obraze jsou dále Ronald Reagan, Richard Nixon, Gerald Ford, Teddy Roosevelt a oba Bushové. Méně známý republikánský prezident Warren G. Harding je vyobrazen v pozadí. Abstinent Trump je vyobrazen se sklenicí dietní koly, řekl Thomas magazínu Time.

Obraz poznali diváci v pořadu 60 minut

Autor do díla ukryl také „jemné feministické poselství“. Žena s nezřetelnými rysy přichází k prezidentskému stolu. Stejná postava je také na Thomasově díle pojmenovaném Demokratický klub (zobrazuje Barracka Obamu ve společnosti demokratických prezidentů). „Bude to první republikánská prezidentka a první demokratická prezidentka,“ vysvětlil Thomas. „Tahle žena dojde až ke stolu a bude naší první prezidentkou,“ dodal.

Trumpův vkus se často stává předmětem veřejné debaty. Magazín Politico ho dokonce přirovnává ke vkusu diktátorů. Trump, stejně jako řada autoritářských vládců, má oblibu v přemíře skla, novodobých replikách francouzského umění 18. století a zejména zlatě.

 Výzdoba Trumpovy rezidence (na snímku s japonským premiérem Šinzem Abe

Výzdoba Trumpovy soukromé rezidence si v ničem nezadá například se sídlem ukrajinského exprezidenta Viktora Janukovyče. Vystavením svého portrétu se Trump ještě více přiblížil vkusu diktátorů. „Kult osobnosti potřebuje ikonografii,“ napsal autor knihy Dictator Style.

Není to poprvé, co obraz v Trumpově okolí vyvolal pozornost. V roce 2017 Trump opakovaně tvrdil svému životopisci Timovi O'Brienovi, že vlastní originál Renoirova obrazu Dvě sestry na terase. „Je to originál Renoira,“ řekl tehdy Trump. „Donalde, to není,“ řekl tehdy O'Brien. „Vyrostl jsem v Chicagu a vím, že Renoirovy Dvě sestry visí na v Institutu umění v Chicagu,“ vzpomínal O'Brien. Chicagská galerie webu BBC potvrdila, že vlastní originál a to již od roku 1933.

BRAND24

Čtěte také:

Když robot maluje: uhodnete, který obraz vytvořila umělá inteligence?

 Uhodnete, který obraz namalovala umělá inteligence?

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).