Menu Zavřít

Jsou už kryptoměny na dně? Budou zase růst?

4. 2. 2019
Autor: Matěj Bajer

Ta notoricky známá kryptoměnová „bublina“, před kterou varovalo mnoho odborníků, i lidí, kteří o té „bublině“ vlastně nic konkrétnějšího nevěděli, před časem praskla. Nebo ne? Ceny kryptoměn jsou na svém krátkodobém minimu, těžit bitcoin se už skoro nevyplatí a některé společnosti, které založily svůj byznys na kryptoměnách, mají velké existenční problémy. Co bude s kryptoměnami dál? Je to jejich konec? Nedorazí je dlouho očekávaná finanční krize?

Na tyto a další otázky by bylo mnohem snazší odpovědět, kdybychom měli křišťálovou kouli. Jenomže kouli nemáme a zaručeně přesné odpovědi se vám tedy nedostane od nikoho. Ani od toho nejváženějšího odborníka na investování

Média hlásí zánik kryptoměn, máme se děsit?

Většina kryptoměnových predikcí, které si na internetu přečtete, jsou jen dohadem někoho. V mnoha případech jde o dohad zastánce anebo odpůrce kryptoměn. A podle toho jeho predikce také vypadá. Každý si najde důvody podporující jeho názor a na ostatní nehledí. A někde mezi těmito dvěma tábory se pak nachází média, která přilévají oleje do ohně jednomu anebo druhému táboru, zkrátka tak, jak se to zrovna hodí. Médiím záleží primárně na tom, aby titulek čtenáře zaujal. A pokud možno, ať je to senzace.


Čtěte: Proč investovat do kryptoměn? Fungují jako uchovatel hodnoty a chrání před inflací

Bitcoin (ilustrační foto)


Je proto potřeba, se na celou situaci dívat kriticky a vzít v potaz fakta, data a neopomíjet minulost, která nám v mnohém dokáže hodně napovědět. Za zajímavý příklad s využitím historických dat, faktů a dalších informací, lze určitě uvést velkou predikci kryptoměn na rok 2019, kterou připravil finanční magazín Finex.cz

Rok 2017 patřil kryptoměnám

Ve světě technologií a investování patřil rok 2017 bezesporu kryptoměnám. Zájem o kryptoměny dosáhl svého historického maxima. Mezi majitele digitálních měn už se neřadili pouze geekové, kryptoanarchisté a různí alternativní investoři. Kryptoměny vlastnili i obyčejní lidé, kteří ještě pár týdnů předtím měli jen matné povědomí o tom, co to kryptoměny vlastně jsou. Nebo to spíše nevěděli vůbec.

O kryptoměnách se psalo v novinách, povídalo se o nich v televizi a lidé nakupovali jako šílení. Široká veřejnost kryptoměny jako platidlo akceptovala stále více a jejich popularita stále nabývala na síle. Vznikala dokonce i řada her, které běžely na kryptoměnovém blockchainu.

Všechno bylo zalito sluncem a jako by si nikdo nepřipouštěl, že by se na té jasné obloze mohl objevit mrak. Že by tomu mohlo být někdy jinak. Co by se taky mohlo stát, když ti všelijací kryptoměnoví experti říkali, že bude jenom lépe? Každý už se viděl ve svém novém Lamborghini.

Velký šok přišel ještě téhož roku. Na konci prosince 2017 se hodnota samotného bitcoinu během pěti dní propadla o 40 %. Jako lusknutím prstu. Všichni se o své investice začínali strachovat. A druhým lusknutím prstu bylo zase všechno v pohodě, protože jen pár dní poté ceny kryptoměn znovu rostly a vyšplhaly se téměř k vrcholu.

Opětovný nárůst cen kryptoměn byl ale jen předzvěstí něčeho velkého. Velkého a dlouhodobého propadu jejich cen.

Málokdo čekal, že situace bude tak zlá

Nikdo zřejmě ve skutečnosti nečekal, že propad cen kryptoměn bude tak bolestivý a že bude tak dlouho trvat. Jen se například podívejte na firmu Bitmain, která patřila ve světě kryptoměn k jedničce ve výrobě hardwaru na těžení kryptoměn. Ještě v srpnu 2018, kdy cena kryptoměn pořád padala, měla společnost velké plány a na počátku tohoto roku chtěla v Texasu otevřít velké blockchainové datové centrum. Nejenže společnost Bitmain jej neotevřela vůbec, ale také propustila 50 % svých stávajících zaměstnanců a zavřela některé své pobočky.

Podobně situaci neodhadl ani krypto-hedgeový fond Pantera Capital, který ještě v polovině roku 2018 bitcoinu predikoval, že brzy dosáhne hodnoty 50,000 USD. Kde se stala chyba? Proč je teď hodnota bitcoinu tak nízká, že se nevyplatí jej ani těžit?

 Bitcoin

Bitcoin již několikrát zažil obrovský pád - potom ale vždy povstal silnější!

Pro odpověď na otázku proč se tomu tak děje se musíme podívat ještě o něco hlouběji do historie. To, že se teď něco děje a teprve teď tomu většina lidí věnuje pozornost, neznamená, že by se jednalo o něco nového. Jak se říká, nic netrvá věčně. Selským rozumem šlo předpokládat, že propad cen kryptoměn přijde. Nikdo ale nečekal, že to bude tak devastující.

Bitcoin toto však již zažil a během posledních devíti let opakovaně párkrát spadl, aby mohl překonat svoje dosavadní maximum.

Pro příklad rok 2010. Cena bitcoinu padla o 94 %, tehdy spadl z 0,17 USD na 0,01 USD. V listopadu 2010 se jeho hodnota znovu propadla, tentokrát o 72 %. V srpnu 2011 o 94 %, ale to už jeho cena padala ze 32 USD na 1,99 USD. V roce 2012 ztratil 40 %, v roce 2013 a 2014 ztratil 83 %, kdy z 1,101 USD padl na 191 USD. Je tedy možné, že se bude historie opakovat? Vyletí bitcoin znovu a překoná svoje dosavadní maximum? To nikdo neví. Možná se za pár let budeme na rok 2018 dívat tak jako teď na rok 2012.
Pouze jako na jeden z milníků (bublinu), kdy bitcoin ztratil 85 % své hodnoty a z 20,000 USD padl na 3,000 USD.

Bitcoin ještě nedosáhl svého dna

Co může probíhající náladu na kryptoměnovém trhu ještě více dostat pod tlak je fakt, že přední kryptoměnoví experti jsou toho názoru, že bitcoin ještě není na svém úplném dnu. S hodnotou půjde pravděpodobně níž a bude dosahovat ceny okolo 2,500 USD. Pak bude ale pomalu stoupat. Opravdu pomalu. Nějakou dobu bude oscilovat okolo 3,000 a 4,000 USD. Půjde-li vše podle plánů, na konci roku 2019 by hodnota bitcoinu mohla dosahovat přibližně 6,000 USD, nákupy se opět spustí a jeho cena poroste. Popravdě, to je však jen další z odhadů, za který nikdo ruku do ohně nedá.

Jak už bylo zmíněno, nikdo neví, co budoucnost přinese. Velký vliv na cenu bitcoinu a obecně kryptoměn by mohla mít i hospodářská krize, která se pravděpodobně neúprosně blíží. Ještě nikdy v historii při krizi žádná kryptoměna neexistovala, o to víc bude zajímavé sledovat, jak se celý trh kryptoměn zachová.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).