Menu Zavřít

Zrušení nákupu obrněnců za 53 miliard? Metnar chce ještě jednat s Babišem

16. 4. 2020
Autor: www.army.cz

Přestože premiér ve středu večer oznámil, že není situace na to, aby se kupovaly obrněné transportéry, armáda potřebuje pokračovat v modernizaci. Ministerstvo chce proto Andreje Babiše přemluvit, aby obří nákup nezrušil.

„O strategické zakázce na nákup BVP budeme ještě s panem premiérem jednat,“ sdělil ministr Lubomír Metnar (za ANO) týdeníku Euro. „Modernizovat armádu musíme, jakým způsobem, o tom chci s panem premiérem hovořit,“ pokračuje.

Sám ale připouští, že následky pandemie čínské chřipky budou mít dopad na český obranný rozpočet. A je jasné, že půjde o více než 2,9 miliardy korun, které už ministerstvo vrátilo do státní kasy. „Řešíme vliv na financování strategických projektů, zda jsme schopni je realizovat a ufinancovat,“ popisuje Metnar.

Nicméně Andrej Babiš proti nákupu 210 pásových obrněnců, zásadnímu modernizačnímu projektu české armády téhle dekády, kde mělo letos dojít k podpisu smlouvy, vystupuje už několik týdnů. Zatím poslední výpad od něj přišel ve středu večer ve vysílání ČT24. „V této chvíli není situace na to, abychom kupovali ,bévépéčka' za 50 miliard. Tam jsme se víceméně domluvili s resortem obrany, že to přibrzdíme,“ prohlásil premiér.

KL24

Pořízení obrněnců, které mají nahradit přežitou techniku BVP-2, považuje generální štáb za naprosto klíčový projekt. Modernizovat těžkou moravskou 7. mechanizovanou brigádu se Česko zavázalo i v rámci NATO.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).