Menu Zavřít

Zase ta Dubaj. V třiapůlmilionové metropoli brzy otevře další největší atrakce na světě, tentokrát jde o ruské kolo

15. 9. 2021
Autor: WSP
  • Již za měsíc se v Dubaji otevře nové největší ruské kolo světa. Jeho výška dosáhne úrovně 250 metrů

  • Atrakce je téměř dvakrát tak velká jako slavné Londýnské oko a přibližně pětkrát vyšší než kolo, jímž se mohou svézt návštěvníci na Matějské pouti

  • Na výrobu Ain Dubai, jak se kolo jmenuje, padlo o třetinu víc oceli než na Eiffelovku. Je navrženo tak, aby přečkalo i vítr o síle orkánu či zemětřesení, jež se zde v průměru objeví jednou za 2,5 tisíce let

Posedlost čelních představitelů Dubaje Guinessovou knihou rekordů, zdá se, nezná mezí. Ve městě, které je domovem zhruba tří a půl milionu obyvatel a nese stejný název jako samotný emirát, jehož je součástí, stojí už třeba nejvyšší mrakodrap světa, největší nákupní centrum světa a současně i nejhlubší potápěčský bazén světa. Aby toho nebylo málo, již brzy se seznam rozroste o další položku. Přibude k nim totiž i 250 metrů vysoké ruské kolo.

Pro lepší představu o tom, jak bude nová turistická atrakce nazvaná Ain Dubai vyčnívat nad ostatními známými ruskými koly, poslouží následující srovnání. Na pražské Matějské pouti se mohli návštěvníci dlouhá léta vozit na kole, jehož výška dosahovala pouhopouhých 33 metrů. Jeho novější verze je sice pak ještě o dalších sedmnáct metrů vyšší, i tak ale za ostatními věhlasnými velikány podstatně zaostává.

Další odvážný megaprojekt Dubaje. U pobřeží Perského zálivu vyroste pět set kilometrů čtverečních korálového útesu
Přečtěte si také:

Další odvážný megaprojekt Dubaje. U pobřeží Perského zálivu vyroste pět set kilometrů čtverečních korálového útesu

Ve vídeňském Prátru mohou lákat na atrakci, ze které lidé shlížejí na zem z pětašedesátimetrové výšky. V případě London Eye, dostavěného v roce 1999, je to více než dvojnásobek, konkrétně celých 135 metrů. Své vlastní ruské kolo má i městský stát Singapur, a rozhodně ne jen tak ledajaké – dosahuje totiž výšky úctyhodných sto pětašedesát metrů. O tři metry víc pak měří High Roller v americkém Las Vegas, přičemž právě to se od roku 2014 pyšní titulem největší atrakce svého druhu na světě. Tento primát však High Rolleru vydrží už jen něco málo přes měsíc. O celých dvaaosmdesát metrů vyšší Ain Dubai se totiž návštěvníkům otevře již 21. října.

Otevření zdržel i covid

Jak připomíná server CNN, k zahájení stavebních prací na ostrově Bluewaters, jenž se nachází jen několik málo kilometrů vzdušnou čarou od ikonického hotelu Atlantis, došlo v květnu roku 2015. Původní plány developerů počítaly s otevřením o čtyři roky později. Z toho nicméně kvůli prodlevám během samotné výstavby sešlo, načež jako nový termín byl vybrán loňský říjen.

Ve stejném termínu měla v Dubaji začít i světová výstava Expo 2020. Protože ji však organizátoři byli nuceni z důvodu koronavirové pandemie o rok odložit, došlo k opětovnému odsunutí data otevření i v případě samotného ruského kola. Napotřetí by se vše mělo vydařit.

Uveze skoro dva tisíce lidí najednou

Na výrobu nové atrakce padlo 11 200 tun oceli. To je o zhruba třetinu víc, než kolik jich koncem devatenáctého století potřeboval Gustav Eiffel ke stavbě své proslulé věže. Hřídel spolu se středovým nábojem váží 1 805 tun, což se pro změnu rovná čtyřem Airbusům A380. A pokud by se mělo natáhnout všech 192 lan, jež drží celé kolo na místě a z nichž každé jedno jediné se skládá z dalších 107 lanek o tloušťce devíti milimetrů, vystačilo by to na propojení Dubaje s Káhirou. Hlavní město Egypta přitom leží vzdušnou čarou nějakých 2400 kilometrů daleko.

Na letišti v Dubaji stačí ukázat místo pasu oči. Díky umělé inteligenci
Přečtěte si také:

Na letišti v Dubaji stačí ukázat místo pasu oči. Díky umělé inteligenci

Také samotné kabinky, jichž je na kole celkem osmačtyřicet, stojí za povšimnutí. Než každá z nich celý kolos obkrouží, zabere to 38 minut. Návštěvníci si přitom mohou vybrat ze třech různých variant: standardních, kabinek pro VIP hosty, které mají uprostřed vlastní bar, a soukromých kabinek. Vyberou-li si poslední uvedenou možnost, naskytne se jim příležitost absolvovat „jízdu“ hned dvakrát za sebou, a ještě během ní poobědvat či povečeřet – v nabídce je menu o třech chodech. Díky svým rozměrům a počtu kabin bude moct atrakci současně navštívit až 1750 lidí.

Vydrží 60 let a odolá i orkánu

Kolo, na jehož designu se podíleli experti doslova z celého světa, je zkonstruované na 300 tisíc cyklů. To znamená, že by mělo fungovat celých 60 let. A neohrozí jej ani rozmary počasí či jiné přírodní živly.

BRAND24

„Ain Dubai je nejbezpečnějším místem v Dubaji,“ cituje CNN Darrena Brooka, technického ředitele společnosti WSP. Právě ta za návrhem nového turistického lákadla stojí. „Myslím to vážně, a to ze dvou hlavních důvodů. Je zkonstruované tak, aby přečkalo i tak silné zemětřesení, jaké se objeví v průměru jednou za 2475 let. Jinou další stavbou, která se projektuje na tyto podmínky, je nemocnice. Také je navrženo tak, aby vydrželo i bouře, při nichž rychlost větru dosahuje 100 mil za hodinu (zhruba 160 kilometrů za hodinu). To na Beufartově stupnici odpovídá kategorii 12, tedy síle orkánu,“ dodává Brooke.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).