Menu Zavřít

Washington v obležení. Do okolí hlavního města USA bylo povoláno na 1 600 vojáků

3. 6. 2020
Autor: ČTK/ABACA/AA/ABACA

Americká armáda oznámila, že na základny v okolí hlavního města Washingtonu přesunula zhruba 1 600 vojáků. Informovala o tom agentura Reuters. V úterý prezident Donald Trump nařídil mobilizaci všech dostupných civilních i vojenských sil k zastavení nepokojů, které vypukly kvůli smrti černocha George Floyda.

Mluvčí Pentagonu Jonathan Rath Hoffman uvedl, že armáda přesunula 1 600 vojáků do oblasti hlavního města, ale nikoli přímo do metropole. Vojáci jsou na základnách v okolí Washingtonu, jsou ve stavu „zvýšené bdělosti“, do operací civilních úřadů se podle mluvčího ale zatím nezapojili.

Je podle vás nasazení těžce ozbrojených vojáků v ulicích amerických měst přijatelným řešením současné tamní situace?

Podle Hoffmana jsou mezi přesunutými příslušníky americké armády vojenští policisté a ženisté.

V pondělí prezident Trump pohrozil americkým státům a městům, které dostatečně tvrdě nezasáhnou proti násilným demonstracím, že za tímto účelem nasadí armádu. To federální vládě umožňuje takzvaný zákon o vzpouře. Prezidentova slova kritizoval mimo jiné jeho pravděpodobný vyzyvatel v listopadových volbách Joe Biden.

Vlnu protestů ve Spojených státech vyvolala smrt černocha George Floyda, jemuž 25. května při zatýkání v Minneapolisu ve státu Minnesota klečel na krku zasahující bělošský policista i přesto, že podezřelý opakovaně naříkal, že nemůže dýchat. Policistu Dereka Chauvina už obvinili ze zabití druhého stupně a z vraždy třetího stupně. Nyní je ve vazbě.

BRAND24

V úterý večer se znovu demonstrovalo v ulicích řady amerických měst. Navzdory zákazu vycházení vyrazily tisíce demonstrantů i do ulic New Yorku. Zákaz vycházení podle agentury DPA nerespektovali ani protestující ve Washingtonu.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).