Menu Zavřít

Vyschly řeky i zisky. Výdělek Energo-Pro loni klesl na třetinu

31. 7. 2018
Autor: Archiv

Sucho dokáže napáchat škody nejen zemědělcům. Své o tom ví i česká energetická skupina Energo-Pro vlastněná miliardářem Jaromírem Tesařem. Vodní elektrárny v Bulharsku, a Turecku vyrobily v meziročním srovnání o 20 procent méně elektřiny. V samotném Bulharsku dosáhl meziroční propad 36 procent.

Nižší využití hydroelektráren způsobilo pokles provozního zisku před odpisy o 32 procent na 111,6 milionu eur (2,9 miliardy korun). Čistý zisk skupiny Energo-Pro se loni propadl na 17,4 milionu eur (460 milionů korun), což je pouhá třetina výsledku roku 2016. Naopak tržby díky provozování distribučních sítí a rostoucí spotřebě elektřiny v Gruzii a Bulharsku vzrostly o tři procenta na 842 milionů eur.

„Zatímco rok 2016 byl z hlediska hydrologie rekordní, v loňském roce byla hydrologická bilance pod dlouhodobým průměrem.


Voda teče bez ohledu na politiku. Energo-Pro rozjíždí ambiciózní projekty

 Výkonný ředitel Energo-Pro Pavel Váňa


V letošním roce už vidíme podle produkce za první pololetí opět návrat do normálního stavu. Výsledky našich distribučních společností byly loni horší zejména z důvodu vyšších nákladů na nakoupenou elektřinu,“ uvedla k výsledkům mluvčí společnosti Hana Hikelová.

Skupina Energo-Pro představuje hlavní, ale nikoli jedinou oblast podnikání Jaromíra Tesaře. Vlastní také slovinskou strojírenskou firmu Litostroj Power a dvě vodní elektrárny na českém území. Jeho dvě největší hydroelektrárny jsou zatím ve fázi výstavby; jedná se o 280megawattový Alpaslan a 100megawattový Karakurt v Turecku.

Přečtěte si také:

Jaromír Tesař: Nenápadný král vodní energie

CONTENT24

Komu smrdí uhlí? Odklon od fosilních paliv zdraží elektřinu

Mezi tradiční dodavatele energií pro Prahu se vklínil nováček - Amper Market


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).