Menu Zavřít

Více tepla ze serverů: ČEZ investuje další miliony eur do německého startupu

10. 9. 2018
Autor: Foxconn/Cloud&Heat

Český investiční fond Inven Capital, náležící do Skupiny ČEZ, investuje další peníze do německého startupu Cloud&Heat Technologies, zaměřeného na využití odpadního tepla z datových center.

Český fond spolu s londýnským ETF Partners posílí kapitál drážďanské technologické firmy o dalších 10 milionů eur (256 milionů korun). Ty poslouží třeba k expanzi na asijské a severoamerické trhy.

Informaci německého webu Pressebox.de webu Euro.cz potvrdil mluvčí ČEZ Martin Schreier. Ten připomněl, že fond Inven Capital se stal akcionářem firmy Cloud&Heat již loni na jaře. Nyní se tak jedná o navýšení původní investice s cílem podpořit růst firmy. Inven Capital funguje jako fond rizikového kapitálu zaměřený na mladé a technologicky inovativní evropské firmy; oborově se zaměřuje za oblast energetiky.

Firma Cloud&Heat Technologies byla založena v Drážďanech v roce 2011. Její zakladatelé přišli s nápadem, že teplo z velkých počítačových center je možné využít k vytápění budov a ohřevu vody. Datová centra totiž vyprodukují tolik tepla, že s ním lze ohřát vodu na potřebných 60 stupňů. Nápad se evidentně ujal, letos má Cloud&Heat dosáhnout čtyřnásobných tržeb oproti loňskému roku.

Fond Inven Capital zatím investoval do pěti technologických firem, mezi něž patří výrobce domácích baterií k ukládání energie Sonnen, producent palivových článků Sunfine či provozovatel carsharingu Vulog. Mezi hlavní investory fondu patří ČEZ a Evropská investiční banka, v součtu se jedná o 240 milionů eur. V těchto dnech dle oznámení na webu fondu probíhá veřejný úpis dalších akcií, přičemž minimální požadovaná výše investice je jeden milion korun.

CIF24

Čtěte více:

Topení budoucnosti: Češi pomohou globální expanzi německé Cloud&Heat

Tado i tady. ČEZ chce do českých domovů dostat chytré topení

 Termostat Tado°


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).