Menu Zavřít

V New Yorku vyrostl nejužší mrakodrap světa. Za jeden byt zájemci zaplatí až 1,5 miliardy korun

19. 4. 2022
Autor: SHoP Architects
  • New York se může pyšnit dalším prvenstvím. Po nejvyšší rezidenční budově se v něm momentálně nachází i nejužší mrakodrap na světě

  • Budova, jež je pojmenovaná po ulici 111 West 57th Street, je vysoká 435 metrů a je inspirovaná předválečným zlatým věkem manhattanských mrakodrapů

  • Za luxusní byty s výhledem na Central Park a Manhattan zaplatí zájemci od 7,5 do 66 milionů dolarů


Panoramatický výhled na newyorský Manhattan je zase o něco větším zážitkem. Přibyla mu totiž další z ohromných budov, jež zaujme především atypicky úzkým tvarem. Poměr její výšky vůči šířce je 24:1, díky čemuž se tak jedná o nejužší mrakodrap na světě.

Přes 435 metrů vysoká hranolová stavba nacházející se v ulici 111 West 57th Street, po níž se zároveň jmenuje, se směrem ke špici jednostranně zužuje a přechází v 90metrovou ozdobnou ocelovou konstrukci. Mrakodrap zahrnuje 60 bytů rozprostírajících se v 84 patrech věže a přilehlé budově Steinway Hall. Na jeho samotném vrcholu pak lze nalézt třípatrový penthouse s výhledem na Central Park a velkou část nejslavnější newyorské čtvrti.

Nejvyšší obytný mrakodrap v San Franciscu se naklání a propadá. Millennium Tower zoufale volá po rekonstrukci
Přečtěte si také:

Nejvyšší obytný mrakodrap v San Franciscu se naklání a propadá. Millennium Tower zoufale volá po rekonstrukci

Úzkou stavbu, jež je po Central Park Tower o výšce necelých 473 metrů současně i druhou nejvyšší rezidenční budovou na světě, navrhla tamní architektonická kancelář SHoP Architects. Ta se na výstavbě podílela se společnostmi JDS Development, Property Markets Group a Spruce Capital Partners.

Dle ředitele zmíněného architektonického studia Gregga Pasquarelliho představuje budova projekt mimořádných rozměrů a epické velikosti. „Veškeré předsudky, které náš tým měl o mrakodrapech newyorské zástavby, byly nahrazeny příležitostí udělat něco, co tu ještě nebylo,“ řekl v rozhovoru pro CNN.

Superštíhlé stavby 20. století

Hlavním cílem architektů bylo vytvořit novou a odvážnou interpretaci newyorského panoramatu a zároveň oslavit historické kořeny města. Konkrétně pak předválečný zlatý věk Manhattanu.

Spojené státy však nebyly prvním místem, kde se superštíhlé mrakodrapy objevily. Tyto stavby známé také jako tužkové věže mají počátek v Číně. Zde se v 70. letech 20. století staly výrazným prvkem hongkongského panoramatu, aby se následně rozšířily i do dalších velkých měst, včetně Velkého jablka.

Od okolních staveb se úzká věž neliší jen svým tvarem, ale také zdobenou fasádou. Tu totiž netvoří jen sklo, jak tomu u moderních mrakodrapů bývá, nýbrž i ocel, bronz či terakota, která při pohledu z různých úhlů světla zdánlivě mění barvu a strukturu.

Z rybářské vesnice čínským Silicon Valley. Šen-čen předběhl New York a stal se třetím nejčastějším sídlem miliardářů
Přečtěte si také:

Z rybářské vesnice čínským Silicon Valley. Šen-čen předběhl New York a stal se třetím nejčastějším sídlem miliardářů

Super vysoká věž je přístavbou Steinway Hall, historické budovy z roku 1925, která se proslavila jako koncertní síň a bývalé sídlo výrobce klavírů Steinway and Sons. Nyní tato část objektu disponuje 14 luxusními rezidencemi. Zbylých šestačtyřicet se pak nachází přímo ve věži.

Budova, jejíž výstavba začala už v roce 2013, je nyní konečně otevřena zájemcům, kteří za honosné byty zaplatí od 7,75 do 66 milionů dolarů (od 174 milionů po téměř 1,5 miliardy korun) - v závislosti na tom, zda se jedná o garsonku či uvedený třípatrový mezonet.

BRAND24

Stavba svým novým obyvatelům nabízí rovněž celou řadu nadstandardního vybavení. Součástí komplexu je například 25 metrů dlouhý bazén, sauna a fitness centrum. Využít mohou také služby soukromé obsluhované kuchyně s vlastním šéfkuchařem či nonstop otevřené vyhlídkové terasy.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).