Menu Zavřít

Twitter při výběru nového ředitele sází na neznámou kartu. Sociální síť povede mladý expert na umělou inteligenci z Indie

30. 11. 2021
Autor: Instagram Paraga Agrawala
  • Novým šéfem společnosti Twitter se po odchodu Jacka Dorseyho stal jeho bývalý technický ředitel Parag Agrawal

  • Pro platformu pracuje už deset let jako vývojář a odborník na strojové učení. Stará se například o algoritmy sociální sítě

  • Jeho hlavním úkolem bude nalákal na Twitter více uživatelů, zdvojnásobit příjmy společnosti a zamezit šíření nenávisti a extrémismu na platformě


Twitter má nového šéfa. Po pondělním odchodu zakladatele sociální sítě Jacka Dorseyho z této pozice se jí ujal bývalý technický ředitel společnosti Parag Agrawal. Sedmatřicetiletý Ind je expertem na strojové učení, jako inženýr se specializací na umělou inteligenci do Twitteru nastoupil již v roce 2011. Po šesti letech se stal technickým ředitelem a nyní celou společnost i povede.

Relativně neznámý člověk se po deseti letech ve firmě dostal na jednu z nejprestižnějších, ale zároveň nejvíce politicky nestabilních pozic v Sillicon Valley. Tento Ind není žádná celebrita, jako třeba Mark Zuckerberg nebo Elon Musk, zkušenostmi z pozadí vývoje populární sociální sítě se jim ale vyrovnává.

Virtuální pozemky v metaverzu jsou dražší než ty v reálném světě. Investoři se za ně nebojí zaplatit miliony dolarů
Přečtěte si také:

Virtuální pozemky v metaverzu jsou dražší než ty v reálném světě. Investoři se za ně nebojí zaplatit miliony dolarů

Na pondělní poradě Agrawal podle webu Bussines Insider slíbil, že jeho hlavními prioritami bude zlepšení zaměstnaneckých podmínek a přehodnocení „ambiciózních cílů“ Twitteru do kontextu dnešní doby. Ind nastoupil na ředitelské místo ve chvíli, kdy se jeho společnosti náramně daří. Sociální síť sice měla dříve problémy získat dostatek uživatelů, aby vydělávala, ale to už je nyní minulostí.

Na červencové videokonferenci oznámili zástupci Twitteru investorům zvýšení ročních příjmů o 74 procent na 1,19 miliardy dolarů. Zpeněžitelných denních uživatelů má sociální sít aktuálně 206 milionů, tedy o 11 procent víc než loni. Proto společnosti spustila i program předplatného Twitter Blue, který za tři dolary měsíčně umožňuje mimo jiné mazat své tweety, pokud vás druhý den dožene sebereflexe.

Pomalu rostoucí rychlá síť

Twitter se stává místem ke sdílení nejaktuálnějších zpráv a událostí. V popularitě u mladé generace nemůže soupeřit s TikTokem a Instagramem, ale na tuto platformu se naopak z Facebooku stěhují podnikatelé, politici a diskutéři. To sice možná přináší stabilitní vzorek populace, ale také pomalý růst počtu uživatelů a časté tvrdé diskuze nebo problémy s extremismem.

„Vím, že někteří z vás mě znají dobře, jiní méně a ostatní vůbec,“ řekl Agrawal svým lidem. „Pojďme si říct, že jsme na začátku a udělat první krok směrem do budoucnosti,“ pokračoval v proslovu. Ve své bývalé funkci dohlížel na vývoj a staral se o jeho urychlování. Jako CTO pracoval hlavně na řešení algoritmického zkreslení.

Agrawal například upravil algoritmus na ořezávání fotek na Twitteru. Ten byl dříve naučen rozpoznávat obličeje světlé barvy, a tak automaticky ořezával tváře tmavé pleti. „Podobných chyb dělá systém strojového učení víc a my jsme odhodláni je vyřešit,“ napsal nový ředitel vloni v říjnu na blog. V příspěvku na sebe bere zodpovědnost za to, že se situace zlepší a fungování platformy bude pro uživatele srozumitelnější.

Indický inženýr také vedl projekt Blue Sky, který financuje vývojáře pracující na decentralizaci sociálních sítí. Decentralizovaná platforma by převedla odpovědnost za kontrolu techniků a manažerů Twitteru na širší uživatelskou základnu Blue Sky, uvádí server TechCrunch.

Milionář z chatrče?

Sám Parag získal titul prvního Váženého inženýra Twitteru, když se mu podařilo nalákat na síť nové uživatele a zvýšit tím výnosy. Zároveň se přátelí s dalšími důležitými lidmi. Léta udržuje vřelé vztahy s bývalým ředitelem Amazon Web Services Andym Jassym, který z AWS během 15 let vytvořil 40miliardový byznys, než letos v létě vystřídal Jeffa Bezose na pozici šéfa celého Amazonu. Vloni to dokonce vypadalo, že se AWS a Twitter spojí – služby Amazonu se měly objevit na takzvaném timeline dotčené sociální sítě. Podle ZDNetu to mělo znamenat, že Twitter poprvé využije veřejné cloudové uložiště k poskytování služeb v reálném čase.

Další nejen podnikatelskou oporu má Parag Agrawal doma. Jeho žena Vineeta je generální partnerkou venture kapitálové firmy Andreessen Horowitz, která se zabývá investicemi do zdravotnictví a biologických firem včetně diagnostiky, terapií a digitálního zdravotnictví. Vineeta sama vystudovala medicínu na Harvardu, k tomu si přidala bakalářský titul ze Stanfordu a další doktorát z MIT. S Paragem vychovává tříletého syna Anshe.

Vyprodaly se, nejsou a nebudou. Hráči na objednaný PlayStation 5 čekají i více než půl roku
Přečtěte si také:

Vyprodaly se, nejsou a nebudou. Hráči na objednaný PlayStation 5 čekají i více než půl roku

Podle svého profilu na LinkedInu navštěvoval Agawal Ústřední školu pro atomovou energii v indickém státě Maharashtra. Bakalářský titul obhájil na Indickém technologickém institutu v Bombaji a doktorát z počítačové vědy studoval pro změnu na kalifornském Stanfordu. Je stejně starý jako Mark Zuckerberg, což obou pánů dělá nejmladší ředitele obřích technologických firem na světě.

Bezpečná volba

Agrawal byl ve hře o nového ředitele „bezpečnou“ volbou, jíž by investoři měli dobře přijmout, napsal Angelo Zino, výzkumný analytik CFRA. Ten také ve svém prohlášení připomněl, že to byl podílník Elliott Management, kdo již delší dobu tlačil na Dorseyho odchod. Můžeme tedy očekávat, že pod novým ředitelem se politika a směřování Twitteru příliš měnit nebude. Odborníci agentuře Reuters řekli, že vedení společnosti se stále drží svého plánu zdvojnásobit do roku 2023 vlastní příjmy. V dlouhodobém měřítku chtějí zástupci Twitteru celkově přebudovat způsob komunikace skrz sociální média.

„Nový generální ředitel bude muset přijít na způsob, jak zabránit tomu, aby se jeho platforma stala nástrojem, který je rutinně a neustále využíván k narušování zpravodajské agendy, vytváření falešné popularity a poskytování vlivu nesprávným lidem,“ řekl pro The Guardian generální ředitel Centra pro boj proti digitální nenávisti Imran Ahmed v reakci na situaci, do níž, hlavně na území USA, dovedl Twitter Jack Dorsey.

BRAND24

Jill Wilsonová z Esquire Digital uvedla, že Agrawal začne tam, kde Dorsey skončil. Bude se dál snažit lákat fanoušky Instagramu a TikToku na vlastní platformu. „Jeho práce se točí okolo udržení relevantního obsahu ve feedu Twitteru, zapojení každodenních uživatelů a kolem celkové monetizace platformy,“ objasnila.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).