Menu Zavřít

Trump roky neplatil daně, tvrdí novináři. Jsou to dezinformace, odmítá prezident

29. 9. 2020
Autor: Profimedia.cz

Pouhých 37 dní před prezidentskými volbami v USA se na současného držitele úřadu Donalda Trumpa valí další z mnoha jeho skandálů. Podle amerického deníku The New York Times současný nejdůležitější muž světa v posledních 15 letech nezaplatil téměř nic na federálních daních. Finanční poměry amerického prezidenta byly zahaleny tajemstvím po delší dobu, jako první prezident od roku 1970 nikdy nezveřejnil svá daňová přiznání.

Za posledních 15 let Donald Trump zaplatil na federální dani
aspoň jeden dolar pouze v pěti případech. Tak zní zjištění amerického
vlivného deníku
The New York Times
. Trump se měl federálním daním vyhýbat tím způsobem, že
umně přesouval ztráty mezi jednotlivými firmami. Deník NYT upozorňuje, že díky „kreativními
účetnictví“ nelze s jistotou říct, zda se Donald Trump těší z desítek
milionů dolarů, nebo nešťastně pozoruje prodělávající
podnikání
.

Nicméně po letech, kdy prezident Trump přebýval v Oválné pracovně, je konečně zřejmé, proč se jako první prezident za posledních 50 let vyhýbal zveřejnění svého daňového přiznání. Jednoduše by to nezapadalo do dvou narativů, se kterými současný prezident Spojených států intenzivně operuje – tedy myšlenky vlastenectví a mediální obraz úspěšného obchodníka, který dokáže vyjednat to nejlepší i pro Američany. Trump označil celý článek za dezinformaci. Jeho právní zástupci prohlásili, že „většina, pokud ne všechny, fakta“ z článku jsou nepřesná.

Měli by politici zveřejňovat svá daňová přiznání?

Report amerického deníku přichází i s dalšími podrobnostmi, jako například fakt, že za roky 2016 a 2017, tedy roky jeho zvolení a následného usednutí do Bílého domu, zaplatil Trump pouhých 750 dolarů. Právě tento fakt na sociálních sítích vyvolal silné ohlasy, jelikož velká část „běžných“ Američanů zaplatilo více na federální dani než nejmocnější muž svět a úspěšný obchodník v jedné osobě.

Další pozoruhodnou informací je, že Trumpovy firmy zaplatily například v Indii nebo na Filipínách více než samotný Trump ve Spojených státech. Tento fakt by mohl amerického prezidenta poškodit, neboť on sám se často považuje za patriota, ostatně jeho volební heslo z roku 2016 „Make America Great Again!“ směřuje na vlastenecké voliče.

Report také ukazuje, že s velkým náskokem nejvýnosnější byznys Donalda Trumpa byla reality show The Appretience. Celkově za pořad, který byl vysílán mezi lety 2004 až 2017, šéf Bílého domu utržil kolem 420 milionů dolarů. Naopak jeho realitní projekty tak úspěšné nebyly, firma Trump Organization byla proto financována i z výnosů za úspěšnou reality show.

Kromě toho by měl sám Donald Trump ručit za dluhy v hodnotě přes 400 milionů dolarů, z toho zhruba 300 milionů nabude splatnosti v nejbližších letech. To by potenciálně mohlo americkou hlavu státu přivést do nebezpečné situace, kdy nebude své dluhy schopen splácet a zároveň bude řídit zemi s největší ekonomikou světa. The New York Times také upozorňuje na další oblasti střetu zájmů.

KL24

Pro Trumpa odhalení nepřichází v pravý moment, právě v těchto dnech startuje horká fáze kampaně, kdy se oba kandidáti na dalšího amerického prezidenta, a jejich potenciální viceprezidenti, utkají ve veřejných debatách. Joe Biden, kandidát demokratů, na rozdíl od Trumpa své daňové přiznání zveřejnil.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).