Menu Zavřít

Trump podepsal nařízení zastavující přistěhovalectví do USA. Chce tak pomoci nezaměstnaným Američanům

23. 4. 2020
Autor: čtk

Americký prezident Donald Trump včera podepsal exekutivní nařízení, které dočasně zastavuje přistěhovalectví do Spojených států. Informoval o tom na každodenním brífinku věnovaném situaci kolem pandemie nemoci covid-19.

"To zajistí, že nezaměstnaní Američané budou první na řadě, co se týče pracovních míst, až se naše ekonomika znovu otevře," vysvětlil Trump. Omezení platí 60 dnů a prezident řekl, že během této doby ho může prodloužit nebo změnit.

Trump už dříve uvedl, že nařízení se bude vztahovat na ty, kdo se ve Spojených státech ucházejí o trvalý pobyt, tedy o takzvanou zelenou kartu.

Britská BBC na svých internetových stránkách uvádí, že není jasné, jaký efekt tento krok šéfa Bílého domu bude mít, protože americké úřady většinu služeb souvisejících s udělováním víz kvůli šíření koronaviru zastavily už dříve. Kritici tvrdí, že Trump se snaží odvést pozornost od své reakce na pandemii nemoci covid-19. Ve Spojených státech se koronavirem nakazilo podle údajů Univerzity Johnse Hopkinse asi 838 tisíc lidí, což je zdaleka nejvíce na světě. V souvislosti s koronavirem zemřelo v USA téměř 46 500 pacientů.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).