Menu Zavřít

Trash Hero: Každý kousek sebraného odpadu se počítá

25. 4. 2019
Autor: Martin Pinkas/Euro

Máte pocit, že se svět řítí do záhuby? Zaměřte se na pozitivní zprávy a vylepšení svého okolí. Třeba úklidem s Trash Hero.

Možná jste už potkali partu lidí ve žlutých tričkách, kteří do pytlů sbírali odpadky. Ne, nebyla to parta odsouzených k veřejně prospěšným pracím, ale dobrovolníci mezinárodní neziskové organizace Trash Hero (Odpadkový hrdina).

Začalo to na pláži

U jejího zrodu v Thajsku v prosinci roku 2013 stál i Čech. Spoluzakladatelem a hlavním reprezentantem organizace v Česku je Jan Bareš (33). Po studiích psychologie a žurnalistiky se vydal do světa a jednoho dne se s kamarády pustili do čištění pláže na ostrově Koh Lipe, na kterou každý příliv přinášel odpadky, zejména plasty.

Nápad dát do pořádku své okolí se díky sociálním sítím brzy rozletěl do světa. V současnosti se úklidy konají každý týden nejen v Thajsku, ale i v dalších zemích. V lednu 2016 se k Trash Hero přidalo i Česko.

Úklidy „odpadkových hrdinů“ nejsou nikterak finančně náročné. K zapojení není potřeba nic víc než pytle, rukavice, ruce a dobrá nálada. Zejména díky ní a příjemné atmosféře se myšlenka Trash Hero šíří po celém světě.

Uklízet, neplýtvat, recyklovat!

Jan Bareš se už k profesi psychologa nevrátil. Věnuje se mezinárodnímu šíření myšlenek „zero waste“ (jak nevytvářet odpad a neplýtvat surovinami) a úklidu planety. Tvrdí, že každý kousek sebraného a vytříděného odpadu se počítá.

Simona Marhounová (25), absolventka sociální geografie a regionálního rozvoje na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy a mentorka pro základny Trash Hero Czech Republic, pracuje jako projektová konzultantka v územním plánování. Ovšem po práci s chutí vyráží s dalšími hrdiny do terénu. K Trash Hero se přidala minulý rok v létě rovnou jako organizátorka úklidu na Žižkově, kde bydlí. Této akce se v době největších veder zúčastnilo rekordních 70 lidí.

Účastníte se dobrovolných úklidových akcí?

  • Ano
    100 %
  • Uvažuji o tom
    0 %
  • Ne
    0 %

„Tím, že uklízím kolem sebe, uklízím tak trochu i v sobě,“ tvrdí a dodává, že na akcích s Trash Hero poznala spoustu skvělých lidí. Většinu účastníků tvoří mladí lidé včetně dětí, které občas maminky ještě nosí v šátku, přidávají se ale i starší zájemci. Za pátý úklid si dobrovolníci vyslouží žluté tričko s nápisem Trash Hero.

Simona vyrůstala v jihočeském Pištíně a ve vztahu k přírodě ji ovlivnili rodiče aktivně prosazující názor, že odpadky do přírody nepatří. Starší sestra naučila Simonu odpad důsledně třídit, a pokud možno mu předcházet. „V bytě jsme tři a vyprodukujeme jen malý sáček směsného odpadu týdně. Snažím se nakupovat bez obalu, nosím si vlastní sáčky a tašku, vždy mám u sebe kovové brčko i láhev na vodu,“ vypočítá s úsměvem.


Češi odpad třídí zodpovědně, často ale zbytečně

Znečištěná pláž plasty v Indii, ilustrační foto


„Spousta obchodů v Praze už bez problémů přijímá přinesené vlastní nádoby na potraviny. V některých menších městech a obcích na to prodavači z opatrnosti ještě nereagují příliš dobře, přestože podle oficiálního prohlášení Státního zdravotního ústavu je to už povolené,“ dodává.

Příklady táhnou

Simona je přesvědčená, že nejvíc vychovává vlastní příklad. „Ekoteroristické“ přednášky jsou pro většinu lidí otravné. Když ale vidí třeba látkové nákupní tašky, sáčky ušité ze záclon nebo nerezové láhve na vodu, často je chtějí také. „A stejné je to s úklidy. Kolemjdoucí se ptají, kdo jsme a co děláme. Někteří se k nám přidají při další akci a jiní o nás třeba jen řeknou svým známým,“ říká pražská mentorka.

Trash Hero organizuje také přednášky na všech stupních škol, kdy součástí osvěty je i samotný úklid. Děti, které jednou nějaké odpadky sebraly, už totiž většinou žádné na zem nepohodí. V dnešní době je třídění odpadu ve většině domácností samozřejmé, i přesto někteří dobrovolníci teprve na úklidech zjistí, co všechno je možné ještě třídit.

„Některá města v Česku mají již zpracované mapy zájmového území, kde je možné zjistit rozmístění nádob pro tříděný odpad. Města se obecně snaží lidem vycházet vstříc a rozšiřovat v obcích i méně obvyklé kontejnery na odpad, například na použitý olej,“ upozorňuje Simona Marhounová.

Děláme to zadarmo

V Trash Hero jsou všichni dobrovolníci. Někdo spravuje sociální sítě, jiný pomáhá nově vznikajícím základnám, další má na starost grafiku nebo koordinaci úklidů. „Za pět let existence Trash Hero nikdo neměl plat. Do budoucna ale plánujeme několik placených pozic, protože s rozrůstáním organizace po celém světě výrazně přibývá administrativy,“ vysvětluje Simona.

Zapojit se může každý, stačí dorazit na místo srazu. Termíny úklidů organizace zveřejňuje na Facebooku. Pokud by někdo chtěl pomoci zorganizovat úklid ve svém okolí nebo založit základnu Trash Hero ve své obci, stačí koordinátory kontaktovat na sociálních sítích nebo napsat e-mail.

Sbírám, sbíráš, sbíráme!
V době psaní tohoto článku bylo v České republice aktivních osm základen Trash Hero (Praha, Brno, Karviná, Tachov, Liberec, Kladno, Hradec Králové a Ostrava), které měly za sebou 71 úklidů za účasti 1105 hrdinů. Společně z veřejného prostoru sebrali 27 tisíc kilogramů odpadu a z toho 11 tisíc kilogramů vytřídili k recyklaci. Celosvětově už se pod vlajkou Trash Hero zapojilo do úklidu ve více než 70 zemích světa 177 023 dobrovolníků.

Organizace úklidu není nijak náročná. Nejprve je potřeba najít lokalitu, kde se bude uklízet. Zjistit, komu pozemek patří, kontaktovat příslušnou instituci a získat povolení pro úklid.

Následně je potřeba zařídit svoz sebraného odpadu. Organizátoři potřebují jen dostatek rukavic, pytle, provázek, příruční váhu na vážení pytlů, lékárničku, dezinfekci, pinzetu a nádobu na infekční materiál.

Každá akce končí zvážením roztříděného odpadu a následuje after party – společné grilování v místě úklidu, zpívání v parku za doprovodu ukulele nebo třeba posezení u piva.

BRAND24

„Věřím, že základem dlouhodobé motivace dobrovolníků i růstu naší komunity je umění společně oslavovat dílčí úspěchy,“ dodává odpadková hrdinka.

Článek vyšel v rubrice Profit

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).