Menu Zavřít

Topolánek: Babiše se nebojí jen blázen

18. 12. 2017
Autor: Tomáš Novák/Euro

Z moci, kterou v rukách koncentroval Andrej Babiš, nelze nemít strach. Demokracii musí za této situace chránit Ústavní soud, Senát a prezident, který na to má, říká v rozhovoru pro týdeník Euro prezidentský kandidát Mirek Topolánek.

Nemůže politická zkušenost prezidentského kandidáta diskvalifikovat? Mohl třeba během své kariéry být někomu zavázán, mít politické, obchodní vazby…

Konkrétně u mé osoby to vylučuji. Lidé s politickou zkušeností mají daleko vyšší rezistenci proti těmto tlakům než lidé, kteří pod takovým tlakem nikdy nebyli a nemají vytvořen obranný systém. Navíc, demokratický systém je založen na soutěži stran - ideových směrů. Liberálové, konzervativci a socialisté jako základní tři ideové pilíře demokratické politiky do sněmovny patří. Všichni ostatní buď suplují nějakou zájmovou skupinu, profesní skupinu nebo účelový subjekt, kdy je provázanost jednoznačná. Lze to vidět i na dnešní sněmovně. Prezident si může dovolit luxus být mimo parlamentní cirkus. Je pro byznys daleko méně zajímavým hráčem, než jsou ministři a premiér. Tam hledejte střety zájmů a nepochybně je najdete.

Nemyslím, že mě politická zkušenost poškozuje. Naopak. Když se zeptáte všech mých soupeřů, na něž jsem narazil během své politické kariéry, tak nikdo z nich vám nemůže potvrdit, že bych na chviličku jednal nekorektně, neprofesionálně nebo nedodržel dané slovo. V tom je lidská dimenze důležitější než ta politická. Nepoškozuje mě ani názorová vyhraněnost. Lepší nějaká než žádná.

TGM měl během svého života velmi ostré názory. Ve své nepolitické kariéře šel proti většině. Přesto, že měl takhle ostré názory a vedl mimo jiné spory s Karlem Kramářem, s profesorem Pekařem, byl schopen národ sjednocovat. Není proto důležité, jak ostré a vyhraněné názory máte v politické či ideové rovině. Důležitá je ta dimenze lidská, schopnost sjednocovat lidi. A také empatie, abyste vůbec rozuměl jejich problémům a chápal, co se děje v „podhradí“. To je pro výkon funkce prezidenta stejně důležité jako znalost politického řemesla a dodržování ústavy.

Babiš o vás řekl, že jste nejzkorumpovanější premiér v historii. Ani tyhle vaše minulé vztahy s Andrejem Babišem nemůžou nějak poznamenat váš potenciální výkon prezidentské funkce?

Babiš byl u mých předchůdců zvyklý dostat všechno zadarmo a u mě tvrdě narazil. Odpověděl bych mu stejným, ale daleko jemnějším bonmotem – Andrej Babiš zásadně označuje jako nejzkorumpovanější ty, kteří se od něj nikdy zkorumpovat nenechali. A na tom trvám.

Nemáte z něj strach?

Nebojí se jen blázen. Myslím, že z něj musí mít každý trochu strach. Koncentrace mediální, ekonomické a represivní moci… Jako premiér dosáhne i na represivní orgány, na které v minulé vládě neměl vliv. Ministerstvo vnitra, Úřad pro zahraniční styky a informace a případně BIS. Z toho musí mít strach každý.

Babiš navíc jede na euforické vlně neuvěřitelného úspěchu, kdy se mu daří získávat na svoji stranu voliče a v tom smyslu je těžko zastavitelný. Nikdo dnes nemůže předvídat, jak se bude chovat k základním parametrům demokratického systému. Naštěstí máme článek 9 Ústavy, který jasně říká, že jedna z hlavních úloh Ústavního soudu je kontrola zachování základních parametrů demokratického státu. Máme tu také ještě Senát a případně nového prezidenta, který může v mnoha směrech i díky svým kompetencím tu politickou scénu ovlivňovat a rozrušování pilířů demokracie brzdit. Samozřejmě pokud k tomu bude mít znalosti a schopnosti.

BRAND24

Celý rozhovor čtěte v aktuálním vydání týdeníku Euro, které vychází 18. prosince. V elektronické verzi ke stažení na www.alza.cz/euro.

 Titulka Euro 51-52/17


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).