Menu Zavřít

Teď ne. Armáda se druhé generálky hned tak nedočká

5. 10. 2020
Autor: Viktor Sliva, Univerzita Obrany

Zuzana Kročová, nová rektorka Univerzity obrany v Brně, se měla stát druhou generálkou české armády. Ministerstvo však s jejím povýšením otálí.

Vláda první říjnové pondělí schválila seznam jedenácti vojenských velitelů, kteří se 28. října na Hradě dočkají nové generálské hodnosti. Překvapivě mezi nimi není Zuzana Kročová, rektorka brněnské obranné univerzity.

“V návrhu paní plukovnice není,” potvrzuje Jan Pejšek, mluvčí ministerstva to, že Lubomír Metnar (za ANO) vládu o schválení povýšení Zuzany Kročové ani nežádal.

Přitom funkci rektorky, s níž je spojená i generálská hodnost, zastává už od 1. srpna 2020. Proč tedy v aktuálním návrhu nefiguruje? “Ve funkci je krátce a bude v návrhu na jmenování v jednom z nejbližších termínů,” odpovídá Pejšek.

Pokud tedy resort nezvolí neobvyklé datum, další šanci bude mít Kročová 8. května 2021. To je společně s 28. říjnem den, kdy prezident velitele na slavnostním setkání povyšuje.

BRAND24

Sama Kročová v srpnovém rozhovoru v Českém rozhlasu uvedla, že své povýšení do generálské hodnosti očekává do půl roku. Měla by se tak stát teprve druhou českou vojákyní s generálskou hvězdou na uniformě. Tou první je od 8. května 2017 poradkyně náčelníka generálního štábu Lenka Šmerdová.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).