Menu Zavřít

Tajemný Zemanův let na svatbu. Hrad stále nechce říct, kdo byl ve vrtulníku

Autor: čtk

Seznam cestujících, které vzal prezident na výlet armádním vrtulníkem, je pořád tajný. Pražský hrad ani ministerstvo obrany jména nezveřejnili ani po žádosti podle zákona o svobodném přístupu k informacím.

„S panem prezidentem cestovala jeho manželka, příslušníci Útvaru ochrany prezidenta republiky a jeho nejbližší spolupracovníci,“ napsal jen Václav Pelikán, šéf hradní legislativy. O které konkrétní nejbližší spolupracovníky šlo, však už nezveřejnil. Podle zákona armáda zajišťuje dopravu prezidenta pouze „včetně nezbytného počtu osob jeho doprovodu“ podle účelu dopravy.

Konkretizovat jména nechce ani ministerstvo obrany, přestože ve své odpovědi pro týdeník Euro píše, že seznam znal pilot vrtulníků i sám resort. Nicméně kvůli ochraně osobních údajů prý může o zveřejnění jmen spolucestujících Miloše Zemana na palubě rozhodnout jen Kancelář prezidenta republika. A ta něco takového odmítá.

Vrtulník Mi-8

I když salonní vrtulník Mi-8 ve středu 27. června 2018 přistál ve slováckých Boršicích, Hrad chtěl původně jinou destinaci. Žádal, aby stroj zakotvil přímo v Osvětimanech, kde se ten den – v penzionu hradního kancléře Vratislava Mynáře – ženil Zemanův protokolář Vladimír Kruliš a na jehož svatbu delegace v helikoptéře mířila.

KL24

„Žadatel o leteckou dopravu (Kancelář prezidenta republiky, pozn. red.) určil jiné cílové místo, avšak kapitán vrtulníku z důvodu bezpečného přistání rozhodl o přistání vrtulníku v nejbližším vhodném místě pro přistání na ploše mimo letiště, tedy v Boršicích,“ potvrzuje Martin Špicl z kanceláře ministra obrany. Hradní svatebčany tak z Boršic do Osvětiman převezlo několik limuzín.

Přečtěte si také:

Zeman při příležitosti vzniku ČSR vyznamená někdejšího premiéra Švehlu

Pro zachování pravomocí prezidenta jsou tři pětiny lidí, ukázal průzkum

Cvičný let na svatbu: Zeman tají, koho měl s sebou ve vrtulníku

Šámal po schůzce se Zemanem a Rychetským: Stát by měl odškodnit klienty H-Systemu


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).