Menu Zavřít

Komentář: Svéráz hypotečního trhu

1. 9. 2018
Autor: Archiv MF

Prima sezona se zatím nekoná. A možná ani nebude.

Letní prázdniny bývají pro hypoteční makléře a developery obdobím, kdy si v klidu mohou vzít stejně jako jejich klienti dovolenou. Letos se ale tak nějak čekalo, že to bude jinak. Důvodem jsou regulace hypoték, které od října na doporučení České národní banky zavedou hypoteční banky. Ty začnou bonitu klientů přísněji posuzovat skrze poměr jejich příjmů a dluhů k ceně nemovitosti. Kupříkladu na splátku úvěru už nebudou moci vydávat více než 45 procent svých příjmů. Česká bankovní asociace odhadla, že to vyřadí ze hry až 20 procent zájemců, a tak se předpokládalo, že se lidé půjdou do bank „předzásobit“, což naznačoval zvýšený zájem o hypotéky v červnu.

Ale ono se to nestalo. Podle údajů Fincentra Hypoindexu byl červenec slabý - hypotéky si přišlo sjednat 7600 klientů, což je o dva tisíce méně než v červnu a nejméně od ledna 2016. Nezafungovala ani úroková sazba u hypoték kolem 2,5 procenta, kterou banky drží už čtvrtým měsícem až dosud v očekávaném boji o klienta, a to i přesto, že Česká národní banka na začátku srpna zase zvedla sazby.


Přečtěte si komentář: Regulace hypoték - před půstem hostina?

Makrooko Miroslava Zámečníka


Uvidíme, jaká budou srpnová čísla. A především ta zářijová. Pokud se vyplní předpovědi některých expertů, lidé se vrátí z prázdnin, začnou zase řešit všední radosti a do bank přece jen hystericky naběhnou, ještě než je centrální banka jako žadatele znemožní. Anebo také ne a zájem se zvedne jen trochu, přirozeně, tak jako každý rok, protože koupě bytu radostí už není ani náhodou, tedy alespoň ne pro běžného smrtelníka.

Komu by také udělalo radost pořídit si v Praze (odehrávají se tu dvě třetiny nemovitostních transakcí s novostavbami) průměrný byt o velikosti 63 metrů čtverečních v novostavbě za průměrnou cenu 6,2 milionu korun? Možná „nelidské“ ceny už samy o sobě kupce umravnily ještě dřív, než to udělá zásah ČNB. A nevybudí je ani úděsná představa rostoucích úroků z hypoték (velmi pravděpodobně se vyplní), na kterou už začali zainteresovaní aktéři trhu poukazovat. Ještě větší neznámou ovšem zůstává, kde a jak budou nakonec bydlet…

Uvažujete o hypotéce? Spočítejte si její výši v kalkulačce

ilustrační foto

Dále čtěte:

V Česku startuje první fond investující do nájmů. Chce koupit nemovitosti za miliardu

Social Watch: Největšími problémy Česka jsou nedostupné bydlení a růst exekucí

Konec lichvy? Ještě ne. Některé firmy se naučily zákon o spotřebitelském úvěru obcházet

EBF24

50 tisíc migrantů. Hypotéku letos refinancuje rekordní počet Čechů

 ilustrační foto


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).