Menu Zavřít

Seznam daňových rájů bobtná. Na černou listinu se může kvůli brexitu dostat i Británie

28. 2. 2020
Autor: čtk

Panama, Seychely, Palau a Kajmanské ostrovy. Čtyři země, které jsou od minulého týdne na seznamu území nespolupracujících v daňové oblasti. Rozhodli o tom ministři financí členských zemí EU. Seznam daňových rájů, který si Evropská unie vede od roku 2017 a průběžně ho aktualizuje, nyní obsahuje celkem dvanáct zemí.

„Práce na seznamu nespolupracujících daňových jurisdikcí vychází z důkladného posuzování a monitorování přibližně sedmdesáti mimounijních jurisdikcí a z dialogu s nimi. Potřebné daňové reformy, aby vyhověly unijním kritériím, od začátku celého procesu provedlo 49 zemí,“ konstatoval chorvatský ministr financí Zdravko Marič, jehož země Radě EU předsedá. Konstrukce černé listiny prý vedla k odstranění více než 120 škodlivých daňových předpisů po celém světě.

Celkem 16 zemí, kterým EU loni pohrozila, že budou na seznam dopsány, prý dokázalo předepsané podmínky a navržené reformy splnit.


Toxické země
Státy a území, které v daňové oblasti odmítají spolupracovat podle požadavků Evropské unie
Americká Samoa, Fidži, Guam, Kajmanské ostrovy, Omán, Palau, Panama, Panenské ostrovy, Samoa, Seychely, Trinidad a Tobago, Vanuatu

V souvislosti s diskusí kolem černé listiny zazněl názor, že by na seznam potenciálně mohlo být dopsáno i Spojené království. Německý poslanec Evropského parlamentu Markus Ferber z CSU upozornil, že vize některých příznivců brexitu o Spojeném království jako daňovém ráji nikdy nebude fungovat. Pokud prý britská vláda učiní ze Spojeného království daňový ráj, budou Britové dopsáni na černou listinu a tím bude jejich snaha zmařena.

Na seznamu jsou výhradně státy a závislá území, u kterých má Unie pochybnosti ohledně daňové transparentnosti, spravedlivého zdanění či dodržování mezinárodních pravidel namířených proti snižování daňových základů a přesouvání zisku jinam.

CIF24

Hříšníkům na černé listině jsou přísněji kontrolovány transakce, které provádí s Evropskou unií. Rovněž jim je poškozena reputace. což může vést k odlivu kapitálu do zemí s lepší pověstí. Investoři nestojí o důkladné kontroly ze strany Evropské unie, což je může motivovat k převodu kapitálu jinam.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).