Menu Zavřít

„Rychlokvašky“? Armáda citelně zkracuje přípravu nováčků

26. 8. 2020
Autor: čtk

Generální štáb překopal koncepci výcviku nových vojáků. Místo čtvrtletního kurzu základní přípravy bude nově probíhat už jen dvouměsíční trénink.

„Kurz základní přípravy se zkracuje ze tří měsíců na dva měsíce. Výcvik proběhne v intenzivnějším módu a třetí měsíc místo v kurzu základní přípravy již strávíš u své jednotky ve stanovené hodnosti,“ upozornila armády zájemce o službu na svých kariérních stránkách. Tříměsíční zkušební doba, během které může nováček z vojska odejít, se nemění.

Nové jsou od začátku roku 2021 i termíny kurzů. Zatímco dosud platilo, že na základní výcvik do Vyškova se nastupovalo v lednu, dubnu a v říjnu, od příštího roku se bude začínat v únoru, květnu a listopadu. Srpnový termín pro vojenské studenty zůstává.

Jak týdeníku Euro sdělil Oldřich Fišar z Agentury personalistiky Armády ČR, důvodům k zásadním změnám v přípravě nováčků bylo hned několik. Kromě toho, že kurz by měl být nově mnohem intenzivnější, kadeti si finančně polepší. Během základního kurzu mají totiž nárok jen na minimální mzdu, plat jim povyskočí až od čtvrtého měsíce po nástupu na posádku. Od příštího roku se tedy tenhle proces o měsíc zrychlí.

„Důležitá byla i tříměsíční zkušební doba. Zatímco dříve ji nováčci celou strávili v kurzu základní přípravy, tedy jinde, než kde potom sloužili, nově budou třetí měsíc už u svého útvaru,“ přibližuje Fišar. To znamená, že jak kadet, tak jeho velitel budou mít šanci ověřit si, jestli je pro něj práce v armádě skutečně to pravé. A pokud ne, tak se v klidu, ještě ve zkušební době, s uniformou rozloučí.

EBF24

Aktuální zájemci o službu v Armádě ČR si však musí ještě osm měsíců počkat. Nejbližší možný nástup do kurzu základní přípravy je až 3. května 2021. I proto, že na výcvik začínající 1. února je už plno. Náboráři do něj totiž mohli registrovat pouze stovku kadetů, zatímco obvykle se každého jednoho turnusu zúčastňuje pětistovka lidí. Jak týdeník Euro zjistil na ministerstvu obrany, důvodem je fakt, že resort stále netuší, kolik peněz na výcvik bude příští rok mít. Státní rozpočet 2021 totiž pořád nikdo neviděl, vláda jej má projednat až na konci září.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).