Menu Zavřít

Komentář: Rafajova hroší kůže

31. 3. 2019
Autor: čtk

Česko padá na úroveň Afriky. Ani vážné podezření z korupce není důvodem k rezignaci či odvolání vysokého úředníka.

Rozšířil se nám tu takový nešvar. Politici a šéfové státních úřadů zůstávají ve funkci navzdory vážným obviněním z korupce a dotačních podvodů. Ve všech zemích, kde funguje aspoň elementární politická kultura, by takový člověk dávno z funkce odstoupil. Možná i v Česku by tomu tak dříve bylo. Zato dnes máme v této věci mnohem blíže k Africe než k Evropě.

Kauzy Andreje Babiše, Jaroslava Faltýnka či Kláry Dostálové popisují svobodná média celkem často. V jejich stínu však zůstává jiný podezřelý - předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Petr Rafaj. Zatím k jeho pádu nevedlo ani podezření, že spolu s Faltýnkem pomáhal společnosti Kapsch ve sporu o budoucí provozování mýtného systému. Podle webu Novinky.cz policie podezřívá Rafaje a ředitele Kapsche v Česku Karla Feixe z korupce.

Nebude na škodu připomenout si, kdo je Petr Rafaj a jaké jsou výsledky jeho téměř desetiletého působení v antimonopolním úřadě. Jedná se o jeden z mnoha příkladů, kdy ČSSD obsazovala vysoká místa ve státní správě svými lidmi. Jen v několika málo případech, mezi něž patří prezident Nejvyššího kontrolního úřadu Miloslav Kala, se přitom jednalo o šťastnou volbu.


Čtěte komentář:

Průšvih na druhou – ten, u kterého Andrej nebyl

 Weikert


Již v roce 2010, pár měsíců po Rafajově nástupu, došlo k „odlivu mozků“ z úřadu. Tehdy odešel například místopředseda ÚOHS a uznávaný právník Robert Neruda. Kvalita rozhodování úřadu se zhoršila. Jak před rokem upozornil analytik Jiří Skuhrovec, úřad v průměru rozhoduje složitější spory o zadávání veřejných zakázek za 232 dnů. Podle správního řádu má ÚOHS na rozhodování 60 dnů. Přínos úřadu, který má dohlížet na férové podnikání, je tak velmi pochybný.

Také řada konkrétních rozhodnutí ÚOHS vyvolala v minulých letech rozpaky. Rafajův úřad vedl cosi jako soukromou válku s ministerstvem dopravy a opakovaně mu blokoval podpis smluv na nové dálnice či nový výběr mýta. Už z tohoto pohledu je podivné, proč Petr Rafaj stále zůstává šéfem antimonopolního úřadu. Že by hroší kůže?

Přečtěte si také:

Elektronické dálniční známky zvýší výnosy o 220 milionů korun, vyplývá z návrhu zákona

Stát by převzetím mýta ušetřil za deset let dvě miliardy, tvrdí Kapsch

MMF24

Ministr Ťok obvinil Kapsch ze lži a trestného činu

Devět set kilometrů mýta navíc? Málo, ukazují analýzy

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).