Menu Zavřít

Přijatá opatření na podporu ekonomiky představují už pětinu HDP, uvedla Schillerová

24. 6. 2020
Autor: čtk

Celková přijatá opatření na podporu ekonomiky v souvislosti s dopady šíření koronaviru aktuálně činí zhruba 1,15 bilionu korun, tedy 20,8 procenta hrubého domácího produktu. Vyplývá to z aktualizovaného přehledu k 10. červnu, o kterém dnes na setkání organizovaném Lidovými novinami informovala ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Někteří ekonomové vyčíslenou podporu kritizují nebo zpochybňují.

Na počátku května podle ministerstva celková přijatá opatření na podporu ekonomiky činila 1,13 bilionu korun, tedy 20,4 procenta hrubého domácího produktu.

Ministerstvo v novém přehledu zvýšilo objem schválené přímé podpory na 271,1 miliardy korun z 255,2 miliardy korun 7. května. Nově je to tak 4,9 procenta HDP, proti předchozím 4,6 procenta HDP. Odklady daní a odvodů ministerstvo zvýšilo na 26,7 miliardy (0,5 procenta HDP) z 22,2 miliardy korun a záruky ponechalo na 851,5 miliardy korun (15,4 procenta HDP).

Schillerová dnes také zopakovala, že si Česko v objemu pomoci nevede ve srovnání s dalšími státy špatně. Přímá pomoc z rozpočtu podle ní patří po Německu nadále k těm nejvyšším v přepočtu na HDP. Zároveň ale podle výpočtů institutu Bruegel je pomoc ČR v případě odkladů daní a odvodů ze srovnávaných zemí nejnižší a v případě záručních schémat čtvrtá nejvyšší.

Hlavní ekonom Patria Finance Jan Bureš už dříve upozornil na to, že 15,4 procenta HDP ve formě státních záruk za úvěry je z říše snů. "I když programy COVID 3 a COVID plus budou fungovat hladce, úvěry v celkovém objemu přes 800 miliard korun opravdu letos neuvidíme," uvedl. Podle údajů ČNB přitom bylo k 12. červnu například vyčerpáno z programu COVID III 17 milionů korun. Žádostí bylo schváleno za 143 milionu korun a přijatých žádostí za 11,9 miliardy korun. Záruční kapacita COVID III je 500 miliard korun.

Dlouhodobě také vládu za pomalé poskytování pomoci ekonomice kritizuje hlavní ekonomka Raiffeisenbank Helena Horská. Podle ní je slibovaná vládní pomoc české ekonomice mnohonásobně vyšší než reálná pomoc.

"Celá řada věcí se mohla samozřejmě udělat chytřeji. Stojím si ale za tím, že opatření na pomoc ekonomice jsou masivní a rychlá," uvedla dnes Schillerová. Chyby podle ní byly především u programů COVID I a COVID II.

Podrobná kvantifikace přijatých opatření v souvislosti s pandemií COVID-19 (aktualizováno k 10. červnu; v miliardách korun)

CIF24

PŘÍMÁ PODPORA 4,9 procenta HDP 271,1
Opatření na příjmové straně 151,6
- Daňová opatření (Kompenzační bonus pro OSVČ a malá s.r.o, loss carryback, zrušení daně z nabytí nem. věcí, prominutí záloh, snížení DPH a silniční daně) 113,5
- Opatření v odvodech pojistného (prominutí záloh pro OSVČ, Antivirus C) 36,6
- Ostatní opatření na příjmech (nižší dividendy z LEtiště Praha) 1,5
Opatření na výdajové straně 119,5
- Oblast zdravotnictví (navýšení platby za státního pojištěnce, platů, ochranné pomůcky, zdravotnický materiál, oddlužení nemocnic apod.) 47,1
- Nové sociální transfery (prodloužení a zvýšení ošetřovného, včetně ošetřovného OSVČ) 15,4
- Přímá podpora firem (program Antivirus, Úvěr COVID I, úvěry z PGRLF, program COVID - nájemné) 41,5
- Ostatní (navýšení investic SFDI, rozvoj venkova, v oblasti kultury, lesnictví, zemědělství, apod.) 15,5
UPRAVENÍ ZÁLOH (LIKVIDITA) 0,5 procenta HDP 26,7
Očekávání ohledně individuálních úprav záloh na DPFO a DPPO, posunutá podání, odklad EET a jiné 26,7
ZÁRUČNÍ SCHÉMATA 15,4 procenta HDP 851,5
COVID II - záruční kapacita 20
- COVID III - záruční kapacita 500
- EGAP - zvýšení pojistné kapacity na 330 mld. Kč 330
- COVID Praha - záruční kapacita 1,5
CELKEM VŠE 20,8 procenta HDP 1149,3

Zdroj: Ministerstvo financí

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).