Menu Zavřít

Praha je sedmé nejpřívětivější město pro život a práci cizinců. Pochvalují si zdravotnictví i kariérní příležitosti

8. 12. 2021
Autor: Depositphotos
  • Nejlepším místem pro život takzvaných expatů je malajská metropole Kuala Lumpur, následuje Málaga a Dubaj

  • Praha se v žebříčku 57 měst objevila na sedmé příčce, předběhla například Mexiko, Basilej a Madrid

  • V rámci mezinárodního průzkumu hodnotilo více než 12 tisíc respondentů na dotčených místech kvalitu života, finanční dostupnost, práci i podmínky pro usazení


Kam vyrazit za prací, bydlením a bohatým sociálním životem? Jednoznačně do Malajsie. Konkrétně do jejího hlavní města Kuala Lumpuru, který je podle žebříčku Expat Insider 2021, jenž sestavil server InterNations, nejlepším místem pro život a práci expatů, tedy jednoduše řečeno lidí, kteří se za výkonem zaměstnání vydali do zahraničí. Následuje španělská Málaga a Dubaj ve Spojených arabských emirátech.

V rámci letošního průzkumu mělo více než 12 tisíc respondentů hodnotit spokojenost s životem v zahraničí, a to hned ze čtyř hlavních aspektů. Do těch patřila kvalita života jako takového a podmínky pro usazení, tedy například jazyková bariéra či vstřícnost obyvatel. Objektem zájmu byla také finanční dostupnost daných měst, která se týkala třeba zdravotní péče. Poslední okruh pak představovala práce v zahraničí, konkrétně jistota zaměstnání či stabilita místní ekonomiky.

Bydlení v Tel Avivu stojí majlant. The Economist opět sestavil žebříček nejdražších míst k životu
Přečtěte si také:

Bydlení v Tel Avivu stojí majlant. The Economist opět sestavil žebříček nejdražších míst k životu

Ve všech třech nejlepších městech je podle expatů snadné se usadit a najít si přátelé, přičemž zahraniční obyvatelé Kuala Lumpuru si pochvalují také kvalitu lékařské péče i balanc mezi osobním a pracovním životem. V Málaze a Dubaji zase oceňují vysokou úroveň tamního života. Ta je však o poznání dostupnější ve španělském městě. S potřebnými výdaji na život je v Dubaji spokojeno jen 39 procent dotazovaných, v Kuala Lumpuru oproti tomu hned 78 procent.

Kvalitní zdravotnictví, ale nepřátelští lidé

Praha se v žebříčku 57 měst umístila na sedmém místě. Předběhla například hlavní město Mexika, švýcarskou Basilej či španělský Madrid. Nejvíce jsou cizinci žijící v české metropoli spokojení s kvalitou lékařské péče, tu si pochvaluje hned 84 procent z nich. Praha tak v tomto ohledu překonala vítězný Kuala Lumpur, a to o celých šest procent, ve srovnání s druhou Málagou a třetí Dubají je rozdíl tříprocentní.

Obecně se život v Praze zamlouvá 80 procentům dotazovaných. Tři čtvrtiny lidí má zaměstnání, které jim vyhovuje, zatímco harmonii mezi pracovním a osobním životem oceňuje na 79 procent expatů. Na druhou stranu, podle bezmála poloviny z nich není lehké najít si v hlavním městě přátelé. S životními náklady je pak spokojeno 61 procent respondentů.

National Geographic opět vydává seznam nejatraktivnějších lokalit. Jak pandemie proměnila cestování?
Přečtěte si také:

National Geographic opět vydává seznam nejatraktivnějších lokalit. Jak pandemie proměnila cestování?

Lépe než v Praze se cizincům žije a pracuje v australském Sydney a městském státě Singapur. Expati, jež se v tomto důležitém finančním centru usídlili, si zde, podobně jako lidé v srdci Evropy, nejvíce váží kvality místního zdravotnictví. Také vietnamské Ho Či Minovo město se umístilo relativně vysoko - se životem obecně je tu spokojeno 89 procent expatů, 84 procent z nich pak vyzdvihuje i nižší životní náklady. Na zcela opačném pólu se  v tomto ohledu nachází zmíněné Sydney a Singapur, zde je život o poznání dražší záležitostí. O tom ostatně svědčí i fakt, že s finanční dostupností je v těchto velkoměstech spokojeno jen 28, respektive 21 procent dotazovaných.

Právě Singapur se letos objevil také v Bydlení v Tel Avivu stojí majlant. The Economist opět sestavil žebříček nejdražších míst k životu">žebříčku nejdražších měst na světě, který zveřejnila výzkumná divize deníku Economist Intelligence Unit. Společně s Paříží se dělil o druhé místo, australské Sydney bylo čtrnácté. První příčku obsadil izraelský Tel Aviv, který se v čele žebříčku objevil zcela poprvé. Podle odborníků může za rostoucí ceny mimo jiné i koronavirová krize.

Žebříček 10 nejpříznivějších měst pro práci a život expatů
1. Kuala Lumpur, Malajsie
2. Málaga, Španělsko
3. Dubaj, Spojené arabské emiráty
4. Sydney, Austrálie
5. Singapur
6. Ho Či Minovo město, Vietnam
7. Praha, Česká republika
8. Mexico City, Mexiko
9. Basilej, Švýcarsko
10. Madrid, Španělsko

Zdroj: Internations.org

KL24

 

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).