Menu Zavřít

Pokrytečtí dobrodinci a minimální mzda

24. 11. 2018
Autor: Redakce

Vláda opět zvedla minimální mzdu. Proč je to špatně a jaké to bude mít dopady?

Vláda neztratila svůj levicový zápal ani během vrcholícího skandálu s výlety premiérova syna na Krym a zvedla zase minimální mzdu. Tentokrát byla o 50 korun lakomější než loni, takže to zaměstnavatele přijde na 1150 korun plus třetinu z této částky ve formě pojistného placeného zaměstnavatelem. Takže na nějakých sedmnáct a půl tisíce ročně. V době, kdy podobným tempem rostou všechny mzdy, se to nezdá jako nic drastického. Ale špatně to bezesporu je a nějaké dopady to mít bude.

Minulý týden proběhla médii zpráva, že Amazon otevřel prodejnu zcela bez prodavaček, kde kamery identifikují kupujícího i zboží, které si dává do tašky, a fakturu mu počítač pošle domu. Kamery minimální mzdu neberou a ani za ně není třeba platit pojistné. Že je to trend, který by přišel i bez minimální mzdy, je fakt. Otázka je, jak bude postupovat rychle a zda ho chceme zrychlovat bez ohledu na to, jak rychle budou prodavačky schopny najít si nové místo.

Podstatnější je, že poslední rozhodování vlády ukazuje, že tripartita se už neskládá ze tří, ale jen dvou partnerů, protože zaměstnavatele nebere nikdo vážně. Zklamaný šéf Hospodářské komory Vladimír Dlouhý tak alespoň otevřeným dopisem vyzval vládu, aby řešila problémy zaměstnavatelů a nejméně o půl procenta snížila sazbu pojistného. Ale také upozornil na podstatný problém neřešený nejen touto vládou, a tím je minimální sazba pojistného, která nepřihlíží k celkové mzdě, což prakticky blokuje využití částečných úvazků, protože se to zaměstnavatelům ani dotyčným částečným zaměstnancům nevyplatí. A navíc to poškozuje zejména ženy po mateřské, které by rády věnovaly rodině více času, ale chtějí přitom chodit do práce.

Minulá i současná ministryně práce a sociálních věcí jsou přitom kovanými bojovnicemi za ženská práva, ale přesně tohle je ani nenapadne. Ono by to totiž vedlo k přesunu části pracovních míst do částečných úvazků, a tím ke snížení výběru pojistného. A o ždímání zaměstnavatelů, aby bylo z čeho rozdávat a předstírat dobrotivost, jde přece především.

Mimochodem u té minimální mzdy je to nemlich to samé.

Velký průzkum týdeníku Euro: Jak platí české podniky?

Výroba v závodě Škoda Auto v Kvasinách

BRAND24

Čtěte další komentáře Pavla Párala

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).