Menu Zavřít

Neztrestaný opékáček

10. 10. 2003
Autor: Euro.cz

Kvalita potravin

CIF24

PRAHA (ty, flp) - Vyhláška ministerstva zemědělství, která má ochránit spotřebitele před méně jakostními masnými výrobky, se zatím míjí účinkem. Předpis stanovuje, že dvě desítky uzenin musejí splňovat vymezené předpoklady kvality. Výrobci a obchodníci si ale našli cestu, jak nařízení obejít.
Spotřebitele lákají na výrobky, které vypadají stejně jako tradiční uzeniny, nesou však jiné názvy. Zákazníci si tak kupují potraviny, které jsou sice levné, masa však obsahují nepatrně.
„Supermarkety například prodávají špekáčky pod jménem opékáčky, ve kterých je drůbeží separát. Výsledkem manipulace se spotřebitelem budou pulty obchodů zaplavené pseudouzeninami v mezích zákona,“ varuje František Lobovský, předseda Sdružení obrany spotřebitelů České republiky.
Mluvčí státní zemědělské a potravinářské inspekce Daniela Kolejková má na věc odlišný pohled. „Postup výrobců i obchodníků je v pořádku. Vyhláška přesně vymezuje, které výrobky musejí mít určené složení,“ uvedla pro týdeník EURO. Chování super a hypermarketů je, jak se mluvčí domnívá, v souladu s legislativou. „Zasahovat proti nim nebudeme. Státní orgán nemůže spotřebiteli nařizovat, co si má koupit,“ dodává Kolejková.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).