Menu Zavřít

Nežádoucí. Armáda slavila deset let s casou, Parkanovou nepozvala

Autor: Jan Handrejch / Právo / Profimedia

Obrana a vojsko uspořádaly minulý týden velkou sešlost k desátému výročí zahájení provozu letounů Casa. A přestože za nákup vděčí bývalé ministryni Vlastě Parkanové, za jejíž éry byl kontrakt uzavřen, vojsko se k ní nyní nemá.

„Nemám informaci o žádné slavnost,“ sdělila Parkanová týdeníku Euro. Na kbelském letišti se přitom v pátek 6. března sešlo několik desítek vojáků a lidí z ministerstva obrany. Na oficiálních stránkách resortu se k tomu píše: „Mezi hosty nechyběli ti, kteří se podíleli na zavádění letounu CASA do výzbroje české armády.“

Proč tedy pořadatelé nepozvali i Parkanovou, jejíž tým nákup čtyř letadel před dvanácti lety připravoval? „(Mezi hosty) byli současní a bývalí příslušníci pilotního a leteckého personálu, kteří v uplynulých deseti letech sloužili na 24. základně dopravního letectva ve prospěch zavedení a provozu letounu CASA. Akce se zúčastnil například bývalý velitel 24. základny, plukovník Josef Bejdák,“ odpovídá Magda Dvořáková, mluvčí generálního štábu.


Koho spálil letní žár? Armáda si platí diskokapelu Verona

Armáda ČR - ilustrační foto

Problémem může být to, že Parkanová a tehdejší šéf vyzbrojování Jiří Staněk nyní stojí před soudem. Kvůli tomu, že si před podpisem nákupu letadel Casa nenechali sestavit znalecký posudek, který by ověřil cenu. Podle státního zástupce měl být i proto kontrakt, který zprostředkovala společnost Omnipol, o 800 milionů předražený. Obchod za 3,6 miliardy korun navíc připravoval i tehdejší náměstek a pozdější ministr Martin Barták, jehož zbrojní nákupy vzbuzovaly kontroverze. 

I když je pořízení letounů a jejich cena dodnes častým terčem kritiky a nikdo dosud pořádně nevysvětlil, proč česká armáda potřebovala tak drahé stroje, když třeba Portugalci ve stejné době kupovali casy mnohem levněji, sami vojáci si střední turbovrtulové dopravní stroje chválí. I proto chce obrana přikoupit další dvě letadla.

EBF24

„Dnes můžu říct, že je to spolehlivý letoun, který nám slouží za všech klimatických podmínek ve všech oblastech, kde se pohybujeme,“ svěřil se resortnímu webu Miloš Domin. Ten jako pilot s casou letěl na Sinaj i na Island.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).