Menu Zavřít

Mour při ruce

29. 3. 2017
Autor: Redakce

Tak ministr Babiš nám odřídí útlum OKD sám, v sobotu, mezi sedmou a osmou hodinou ranní, pochlubil se nedávno studentům České zemědělské univerzity a odmítl pochybnosti, že je na převzetí severomoravských dolů státní podnik Prisko nedostatečně personálně vybaven. Je hezké, že s takovým entuziasmem se pouští do řešení malérů, které nezpůsobil, nicméně k nadšení, jak známo, je třeba trochu profesionality. A té nám zatím pan ministr financí až tak moc nepředvádí.

Nejprve řešení čekal od tendru, v němž byly doly nabídnuty privátním investorům, ačkoli bylo jasné, že jejich hodnota je záporná a soukromý podnikatel je koupí jen s nějakým předem dohodnutým závazkem státu. To Babiš odmítl. Odmítl i to, aby v tendru dalo nabídku Diamo z resortu průmyslu, a zkusilo tak donutit soukromé zájemce k větší velkorysosti.


Čtěte také:

Největší politická chyba? Vystřelit Babiše z vlády

 Andrej Babiš


Místo za korunu tak chce koupit stejnou firmu za osmdesát milionů. A tvrdí, že Diamo by tam jen rozfofrovalo státní miliardy, zatímco Prisko to uhlídá a žádné miliardy nebudou potřeba. Jenže ty miliardy potřeba budou. Hodnota nevytěženého uhlí nepostačuje na pokrytí nákladů na rekultivace ani náhodou a ta díra je o miliardách, které to bude stát erár tak jako tak.

Tady nejde o nějaké lepší nebo horší řízení útlumu OKD a šetření peněz. Tady jde o to, že je fajn mít před volbami po ruce kopu ostravského mouru, kterou lze průběžně mazat po pleši Bohoušovi Sobotků, který u počátku vskutku skandální privatizace OKD stál. Nic proti tomu, aby nesl odpovědnost za své rozhodování před třinácti či čtrnácti lety. Takhle by to hrál každý schopnější politik. Hrát si ale při tom na toho správného a zodpovědného manažera je komické.


Proč nemá Babiš ve vládě co dělat:

14 důvodů, proč by Andrej Babiš neměl být ministrem financí

 14 důvodů, proč by Andrej Babiš neměl vykonávat funkci ministra financí


Zvláště, když se vyvíjí, jak se vyvíjí, jiná stará kauza se severomoravskými kořeny, tedy zásadně ohrožený úvěr České exportní banky na tureckou elektrárnu Adularya, kde se původní projekt řešení připravený ministerstvem financí tak nějak ukázal nerealizovatelný a vystavil tak manažerským schopnostem ministra ne úplně skvělé vysvědčení.

EBF24

Přečtěte si, co o OKD a turecké elektrárně napsal Andrej Babiš Pavlu Páralovi:

Babiš píše Páralovi: Úspěšně řeším OKD i Adularyi, ostatní jen sedí a řeční

Čtěte další komentáře autora:

Miloš a Tonda

Echte turkische führer

Páchnoucí šelma na pět


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).