Menu Zavřít

Motoristé musí sáhnout hlouběji do kapsy, benzín je o šest korun dražší než loni. Mohou za to lepšící se ekonomické vyhlídky

13. 5. 2021
Autor: Depositphotos
  • Naděje na ekonomické zotavení v souvislosti se zrychlujícím tempem očkování v klíčových zemích žene ceny pohonných hmot vzhůru

  • Litr benzínu stojí nyní průměrně 31,88 koruny, nafta je zhruba o dvě koruny levnější

  • Na takto vysoké úrovni se ceny paliva pohybovaly naposled na počátku pandemie


Při pohledu na cenové tabule u čerpacích stanic čeká na řidiče nemilé překvapení. Průměrná cena nejprodávanějšího benzínu, Naturalu 95, totiž aktuálně činí 31,88 koruny za litr. To je o 30 haléřů víc než před týdnem a o 6,13 koruny dráž, než za kolik byli zvyklí tankovat ještě vloni touto dobou.

U nafty je situace o něco příznivější, ovšem i v tomto případě musejí motoristé připlatit. Krátce před polovinou května se její průměrná cena dostala na 29,75 Kč/l, ačkoliv byla před pouhými 12 měsíci levnější o znatelné 3,91 koruny. Řečeno stručně, ceny benzínu i nafty se nacházejí nejvýše od loňského jara.

Za růstem cen stojí hospodářské oživování

Právě rostoucí ceny ropy, a na to navázané ceny pohonných hmot u čerpacích stanic jsou jedním z neochvějných signálů lepších zítřků. Tedy čistě z ekonomického pohledu. Najdou se samozřejmě výjimky, kdy zdražování pohonných nemá s vyšším hospodářským výkonem pranic společného (když do hry vstoupí nečekaný externí faktor například v podobě politické krize či přírodní katastrofy), tentokrát tomu ale tak rozhodně není.

„Tuzemské čerpací stanice v minulém týdnu ‚započítaly‘ do cen pohonných hmot zdražení ropy Brent, k němuž došlo ve druhé polovině dubna a začátkem května, kdy ropa zdražila pod vlivem pozitivní vyhlídky zotavení globální ekonomiky z úrovně kolem 65 dolarů za barel až takřka k 70 dolarům za barel,“ vysvětluje hlavní ekonom společnosti Trinity Bank a člen Národní ekonomické rady vlády Lukáš Kovanda.

Ceny ropy jsou zpět na předkrizových úrovních. Znamená to, že ekonomika opět ožívá?
Přečtěte si také:

Ceny ropy jsou zpět na předkrizových úrovních. Znamená to, že ekonomika opět ožívá?

„Toto zdražení bude jen zčásti tlumit efekt posilující koruny, jež vůči dolaru zpevňuje především pod vlivem očekávání rapidního zvyšování základní úrokové sazby České národní banky v příštích měsících a čtvrtletích,“ dodává.

Tempo hospodářského oživení udává několik vyspělých ekonomik v čele s USA a státy ležícími na Starém kontinentu. „Cena ropy Brent stoupá, jelikož Spojené státy a některé evropské země se s postupující vakcinací znatelně zotavují z pandemické krize. V těchto zemích panuje naděje na poměrně živou letní sezónu dovolených, která by pochopitelně podpořila poptávku po ropě, ropných produktech, palivech a pohonných hmotách. Tato pozitivní naděje je tak silná, že její příznivý efekt – projevující se na trhu s ropou růstem cen – předčí obavy plynoucí zejména ze situace v Indii, kde se nákaza nyní dramaticky šíří,“ podotýká Kovanda.

Tuzemští motoristé nejsou pochopitelně jedinými, kdo si u čerpacích stanic v nadcházejících dnech připlatí. Zhruba stejně jako v Česku stojí aktuálně benzín v sousedním Rakousku či o něco vzdálenějším Maďarsku. V případě Slovenska, Německa, Chorvatska a Itálie je to dokonce ještě o něco víc, zatímco v Bulharsku, Rumunsku či Polsku by pro změnu při tankování lehce ušetřili.

Obdobná situace panuje rovněž u nafty. Snad jen s tím rozdílem, že jediné Polsko je aktuálně cenově srovnatelné, zatímco ve všech zmíněných státech kromě Bulharska a Rumunska vyjde tento druh pohonných hmot dráž.

USA pod útokem hackerů

S dražším benzínem musí v těchto dnech počítat také američtí řidiči. Právě v jejich případě jsou ale rostoucí ceny pohonných hmot částečně dány i oním externím šokem. Spojené státy se totiž aktuálně vzpamatovávají z kybernetického útoku na společnost Colonial Pipeline, která zásobuje ropnými produkty velkou část východního pobřeží.

Palivo nepřitéká, mezipřistání přibývají. Americké aerolinky musely kvůli útoku na tamní potrubí upravit dálkové lety
Přečtěte si také:

Palivo nepřitéká, mezipřistání přibývají. Americké aerolinky musely kvůli útoku na tamní potrubí upravit dálkové lety

Akce, kterou provedla dosud nepříliš známá organizace DarkSide, poškodila celou řadu ekonomických odvětví – těžebním průmyslem počínaje, leteckými společnostmi konče. Motoristé ve strachu z nedostatku pohonných následně vykoupili čerpací stanice, na což prodejci přirozeně zareagovali vyššími cenami. Galon benzínu (3,75 litru) je tak v rámci celostátního průměru k mání za 3,028 dolaru (63,77 koruny).

BRAND24

Vedení společnosti Colonial Pipeline se nechalo slyšet, že napadenou distribuční síť již začalo pozvolna uvádět zpět do provozu. Druhým dechem nicméně dodává, že návrat k normálu může trvat i několik dní.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).