Menu Zavřít

Místo lodí tanky. Jordánské město láká na potápění v nevšedním podmořském světě

26. 7. 2019
Autor: ASEZA

Rudé moře platí za jednu z nejvyhledávanějších potápěčských lokalit vůbec. Vděčí za to především svým přírodním krásám, kterým se vyrovná snad jen věhlasný Velký bariérový útes. A díky spolupráci místních úředníků s jordánskou armádou teď bude mít oblast nedaleko města Akaba nacházejícího se na jihu země další velice zajímavé lákadlo. Ti totiž nechali na mořské dno umístit starou válečnou techniku, čímž tak vytvořili jakési vojenské podvodní muzeum.

Mezi artefakty ponořenými pod hladinu Rudého moře zájemci naleznou celkem 19 kusů techniky, která dříve sloužila ke zcela jiným účelům. Aby si však mohli tanky, bojové helikoptéry či protiletadlové kanóny zblízka prohlédnout, čeká je poměrně náročný ponor. Všechny výše zmíněné objekty se totiž nacházejí místy až v hloubce 28 metrů. Dostat je sem trvalo potápěčům celý jeden týden.

Kolárové útesy pod náporem turistů

Od ambiciózního projektu si pak jordánské úřady slibují, že by mohl vzhledem ke své atraktivitě ulehčit nedalekým korálovým útesům, jež trpí právě v důsledku ohromného náporů turistů.

Postupem času by se nicméně tyto kusy vojenské techniky mohly podobně jako celá řada jiných člověkem vytvořených dopravních prostředků, které našly na moři zkázu, stát jakýmisi umělými korálovými útesy samy o sobě.

Podle jordánské státní tiskové agentury Petra muzeum naskýtá „nový a jedinečný zážitek“, díky němuž budou moci turisté milující dobrodružství okusit „interakci mezi sportem, životním prostředím a vystavenými exponáty“.

Potopená letadla frčí po celém světě

Jak ovšem připomíná web CNN, podobný plán měly v minulosti i jiné země. Například v Bahrajnu nacházejícím se na druhé straně Arabského poloostrova se během letošního června rozhodli takto potopit skutečný dopravní Boeing 747, díky čemuž tak vytvořili největší podvodní park na světě. Jeho podmořské „brány“ by se veřejnosti měly otevřít zkraje srpna.

MMF24

Obdobná atrakce je k vidění rovněž ve vodách lemujících pobřeží Turecka, konkrétně pak v oblasti poloostrova Gallipoli, kam potápěči pro změnu umístili jeden starší airbus.

Další stroj, tentokrát typ Boeing 727, byl svého času položen na dno Atlantického oceánu poblíž amerického Miami, v roce 1995 jej nicméně zničil hurikán Gordon, který se tudy prohnal a zpustošil vše, co mu stálo v cestě. A vlastní potopené letadlo má i Kanada – jedná se o stroj Boeing 737, jenž se nachází ve vodách kolem ostrova Vancouver ležícího poblíž stejnojmenného města ve státě Britská Kolumbie.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).