Menu Zavřít

Lidé si po smrti mazlíčků pořizují jejich klony. Za kontroverzní proceduru platí miliony navzdory zdravotnímu riziku

4. 4. 2022
Autor: Pixabay
  • Některé firmy v Jižní Koreji a USA nabízejí naklonování zemřelých domácích mazlíčků. Je k tomu potřeba pouze vzorek tkáně, laboratoř, náhradní matka a v případě psa 50 tisíc dolarů

  • Své psy nechávali klonovat například Barbara Streisand nebo Simon Cowell. Ochranáři se ale bouří, že jde o neetickou proceduru, která má nízkou míru úspěšnosti a zvířata velmi bolí

  • ,Kopie‘ navíc, hlavně co se povahy týče, nikdy nejsou zcela věrné. Chování zvířete totiž mimo genetiky určují i jeho prožité zkušenosti. Kromě toho klony mívají často podlomené zdraví


Ačkoli by si lidé přáli opak, milovaným domácím mazlíčkům není přírodou souzeno žít zdaleka tak dlouho jako jejich pánům. Jenže zatímco většině z nás jako rozlučka se zesnulými čtyřnohými přáteli postačí, když si vystavíme jejich fotografii na poličku, jiní jsou ochotni zajít mnohem dál. Jako třeba bývalý americký policista John Mendola.

Dvaapadesátiletý Newyorčan se nedokázal smířit se ztrátou pejska, jenž mu dělal společnost od roku 2006, kdy se dostal na stanici na Long Islandu jako toulavé zubožené štěně se zacuchanou srstí. A proto se rozhodl, že svoji nemocnou Princeznu, jak fenku pojmenoval, nechá před smrtí naklonovat.

Hudba opravdu léčí. Vědci v Austrálii dokázali pomocí zvuku přeměnit kmenové buňky v kostní dřeň
Přečtěte si také:

Hudba opravdu léčí. Vědci v Austrálii dokázali pomocí zvuku přeměnit kmenové buňky v kostní dřeň

O technologické provedení tohoto kontroverzního procesu se postarala texaská společnost Viagen Pets and Equine, která jako první a zatím jediná firma v USA nabízí komerční klonování psů a koček. Zástupci společnosti provedli Princezně biopsii a před její smrtí v roce 2017 jí odebrali vzorky tkáně. Na základě tohoto vzorku se poté o dva roky později náhradní psí matce narodila dvě štěňata s totožným genetickým kódem, jako měla ,původní‘ Princezna. Mendola je, opět s odkazem na pohádky od Disneyho, pojmenoval Jasmína a Ariel.

„Fleky, srst, dokonce i chování… Podobají se Princezně ve všech ohledech,“ říká pro server BBC policista ve výslužbě. „Víte, jak se psi občas zničehonic zvednou a oklepou? Obě to dělají současně,“ popisuje.

Milionové štěně

Popularita klonování domácích mazlíčků roste navzdory kontroverzím i vysoké ceně – naklonování psa v Texasu stojí 50 tisíc dolarů (1,1 milionu korun), kočka vyjde na 30 tisíc (663 tisíc korun) a kůň na 85 tisíc (1,9 milionu korun). Velmocí je v tomto ohledu Jižní Korea, kde byl první pes replikován už v roce 2005. Firma Viagen byla založena o dekádu později a od té doby prý naklonovala stovky zvířat, přičemž poptávek každoročně přibývá.

Češi svým domácím mazlíčkům dopřávají. Velkoobchod s krmivem pro ně narostl o 25 %
Přečtěte si také:

Češi svým domácím mazlíčkům dopřávají. Velkoobchod s krmivem pro ně narostl o 25 %

Že jsou lidé za své domácí mazlíčky ochotni utratit nemalé peníze, je všeobecně známý fakt. Ostatně jen Češi na jejich péči ročně vynaloží částku 12 miliard korun. Nejinak je tomu i jinde ve světě, a proto asi není divu, že navzdory astronomickým sumám o klonování vlastních psů a koček po smrti řada majitelů zvířat uvažuje, či to rovnou plánuje.

Za vzor jim mohou sloužit i některé celebrity. Kupříkladu Barbra Streisand si v roce 2018 u zmíněné firmy objednala dvě štěňata narozená z genetické informace její fenky Samanthy. Téhož roku deník The Sun napsal, že své tři jorkšírské teriéry ,stoprocentně naklonoval‘ i hudební magnát a porotce talentových soutěží Simon Cowell.

Podle ředitele Viagenu, Blakea Russella, je klonované zvíře v podstatě identickým dvojčetem původního, až na věkový rozdíl. Ten může činit i desítky nebo stovky let. „Genetický materiál zvířete, které si přejete replikovat, může být před zahájením procesu uchováván téměř nekonečně dlouho. Mrazíme ho totiž na velmi nízké teploty – říká se tomu kryokonzervace,“ dodává.

Bolest, stres a handicap

Uskladnění tkáně při teplotě -130 stupňů pro budoucí použití vyjde na 1 600 dolarů (35 360 korun). Existuje na to přitom několik speciálních technik. Obvykle se postupuje tak, že buněčné jádro zvířete, které chcete klonovat, se vstříkne do vajíčka dárce, z něhož byl předem odstraněn genetický materiál. Z vajíčka posléze v laboratoři vyroste embryo, a to je implantováno do dělohy náhradní matky – tedy kočky, feny nebo klisny, která porodí klonované mládě. „Naše společnost se zavázala chránit zdraví a pohodu každého psa a kočky, se kterými pracujeme. Dodržujeme všechna nařízení USA,“ zdůrazňuje Russell.

Umělá inteligence začíná v tuzemsku vybírat embrya pro asistovanou reprodukci. Má se díky ní narodit víc dětí
Přečtěte si také:

Umělá inteligence začíná v tuzemsku vybírat embrya pro asistovanou reprodukci. Má se díky ní narodit víc dětí

Nicméně zejména organizace na ochranu zvířat proti tomu mají výhrady. Několik studií dle webu Massive Science totiž postupně prokázalo, že klonovaná zvířata jsou náchylnější k nemocem. Navíc celý proces obsahuje tolik proměnných, že je málokdy úspěšný – podle Kolumbijské univerzity v New Yorku jsou klony v pořádku jen asi u 20 procent porodů. Klient všechna předchozí narozená zdeformovaná a postižená mláďata svého mazlíčka samozřejmě neuvidí. Neznamená to ale, že neexistují a nejsou v tichosti utrácena a že to nestojí obrovské množství síly mnoho náhradních matek, jež se podrobují zákrokům znovu a znovu.

Expertka z Královské společnosti pro prevenci týrání zvířat Penny Hawkinsová tvrdí, že odběr vajíček a následné umělé oplodnění je pro samice zvířat stresující a bolestivé. Kromě toho podle ní klonované zvíře nikdy nebude přesnou kopií původního mazlíčka. „Chování zvířete určuje mnohem víc věcí než jen DNA. Původní mazlíčci a jejich klony prožijí zcela jiné životy, což nevyhnutelně povede k odlišným povahovým vlastnostem,“ vysvětluje. Dokonce i jeden z úředníků Viagenu loni zmínil, že 25 procent osobnosti zvířete pochází z jeho výchovy.

Nekupuj, adoptuj

„Všem, kdo chtějí přijmout do rodiny nového mazlíčka, doporučujeme, ať si adoptují jedno z tisíců zvířat, která čekají v útulcích,“ říká doktorka Hawkinsová. Souhlasí s ní i Elisa Allenová z organizace PETA. „Když si uvědomíte, kolik úžasných psů strádá v útulcích, kolik koťat je utopeno nebo vyhozeno na ulici… Mohli by být adoptování, ale lidé klonováním stále přispívají k dalšímu bezúčelnému množení zvířat. Přitom drobné detaily a zvláštnosti, které na svých mazlíčcích milujeme, se stejně nedají opakovat,“ doplňuje. „Výstřelek, který svým tvůrcům umí jen velmi dobře vydělat, PETA nepodporuje. Kdokoli si přeje nahradit zvíře, může adoptovat kterékoli opuštěné.“

Genová terapie vrátila slepému muži zrak. Vědci teď hledají způsob, jak ji rozšířit mezi další pacienty
Přečtěte si také:

Genová terapie vrátila slepému muži zrak. Vědci teď hledají způsob, jak ji rozšířit mezi další pacienty

Genetik Andrew Hessel však říká, že pokud se klonování provede správně, může být zcela v souladu s etikou. Dodává, že pro děti by mohlo platit totéž. Proč by si lidé měli pořizovat vlastní, když dětské domovy jsou plné? „Zvířata jsou taky členy rodiny,“ tvrdí. „Vztah ke každému zvířeti je jedinečný. Nemusíte se toho pouta vzdávat,“ říká pro Science World Dennis Milutinovich z Viagenu.

BRAND24

Pro Johna Mendolu to teď platí dvojnásob. Jeho dvě Princezny stále žijí na Long Islandu, zdravé a šťastné, a dokonce chvíli bydlely ve třech. Před smrtí původní Princezny totiž Mendola adoptoval další fenu a pojmenovat ji Bebe. Díru v srdci však nezaplnila, a tak se muž rozhodl pro klonování. Američan si myslí, že Bebe štěňata hned na začátku poznala podle Princeznina pachu a chovala se k nim, jako by je znala roky. Bebe nedávno zemřela. Policista byl ale připraven – uchoval část její tkáně a hodlá objednat další klon.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).