Menu Zavřít

Lidé mohou žít věčně. Podle švýcarské studie maximální délka života teoreticky neexistuje

1. 10. 2021
Autor: Pixabay
  • Podle týmu profesora statistiky Anthonyho Davisona z Lausanne statisticky neexistuje věkový limit, který by lidské tělo nedokázalo překonat

  • Vědci provedli výzkum na vzorku lidí starších 105 let a zjistili, že v tomto věku je pravděpodobnost prožití dalšího roku 50 : 50. Pro běžného člověka to znamená, že má teoretickou šanci 1 : 1 000 000, že se dožije 130 let

  • V současnosti je nejstarší žijící osobou světa 118letá Japonka Kane Tanaka


Podle Bible byl nejstarším člověkem putujícím po světě Metuzalém, který se dožil 969 let a do svých 800. narozenin plodil děti. V románech J. R. R. Tolkiena zase není výjimkou, aby lidský král sfoukl z dortu přes dvě stovky svíček, a obyvatelé ostrova Laputa z románu Gulliverovy cesty dokonce jich měli i více, ačkoliv dle popisu spisovatele Swifta nebylo o co stát. Mnoho dalších lidí zase fascinují příběhy o upírech s oživených mrtvolách. Téma věčného života a touha vyhnout se smrti lidstvo pronásleduje od počátku civilizace. Realita však tak romantická není a zatím může člověk doufat maximálně v to, že ho přežije jeho dílo či rodina. Za nejstaršího muže na světě sám sebe považuje Indonésan Mbhan Gotho, který tvrdí, že je mu 145 let. Jelikož ale nemá žádné doklady, oficiální věkový rekord drží stále Francouzka Jeanne Calment, která zemřela před devětadvaceti roky v úctyhodném věku 122 let.

Podle nejnovějšího výzkumu, který vyšel ve středu v časopise Royal Society Open Science, člověk – v čistě teoretické rovině – může žít navěky. Žádný časový limit, na jehož konci se 100% pravděpodobností zemřeme, neexistuje. Hypoteticky lze žít 130 a více let, tvrdí Anthony Davison, profesor statistiky z EPFL (Švýcarský federální institut technologie v Lausanne), který výzkum vedl. Dosavadní lékařské studie tvrdily, že maximální délka života člověka se pohybuje okolo 150 let, ale nyní se ve vědeckých kruzích začínají objevovat názory, že žádný objektivní strop neexistuje, ačkoliv šance na překonání jednoho a půl století je extrémně malá.

Hoďte si mincí, jestli přežijete rok

Jak tělo stárne, pravděpodobnost úmrtí podle určitého vzorce stoupá. Pokud si ale člověk onu krátkou sirku nevytáhne, stane se ve svých 110 letech jakýmsi superstarcem (anglicky supercentenarian). Právě data takových lidí a těch, kterým už bylo 105 let, vědci ve své studii porovnávali. Zjistili, že po dosažení takto vysokého věku pravděpodobnost úmrtí opět klesá a drží se kolem padesátiprocentní šance, že pokud ještě žijete, tak se dočkáte i dalších narozenin. „Ve 110 letech si můžete místo přemýšlení, zda prožijete příští rok, hodit mincí,“ říká Davison.

Vědci vyvíjejí lék zpomalující stárnutí. Život modelových organismů prodloužili až desetkrát
Přečtěte si také:

Vědci vyvíjejí lék zpomalující stárnutí. Život modelových organismů prodloužili až desetkrát

Podle dostupných dat dokáže lidské tělo fungovat v ideálním případě přes 130 let. Tým pracoval s datasetem zveřejněným na webu Mezinárodní databáze dlouhověkosti, který obsahuje údaje o více než 1100 superstarcích ze třinácti zemí. K tomuto vzorku přidali Švýcaři ještě dataset z Itálie, kde výzkumníci sbírali informace o lidech starších 105 let v období mezi lednem 2009 a prosincem 2015.

Skutečnost, že vědci pro výpočet použili existující data z různých časových období, v sobě zahrnuje určitou míru odhadu. Davison se však hájí tím, že šlo o logický krok. „Každá studie na extrémně starých lidech, ať už statistická nebo biologická, obsahuje dohady,“ říká. „Dokázali jsme, že kdyby existoval věkový limit nižší než 130 let, už bychom ho na základě našich dat našli,“ píše v tiskové zprávě.

Jedna ku milionu

Že něco jde, však neznamená, že se to opravdu stane, nebo dokonce že se to v dohledné době bude dít běžně. Je důležité si uvědomit, že samotný vzorek populace pro výzkum byl předurčen oslavením stých narozenin, což samo o sobě představuje vzácnost, jaké většina lidí nedosáhne. Všichni účastníci studie už se dávno běžné délce života vymykají. A i když už mají za sebou prožitých 110 let, šance, že se budou smrti vyhýbat dalších dvacet roků, se rovná asi jedné k milionu. „Sice je to nepravděpodobné, ale ne nemožné,“ komentuje Davison. Myslí si, že (pokud se toho sám dočká), uvidí 130leté Metuzalémy na konci tohoto století díky rozvoji medicíny a skutečnosti, že s vyspělostí technologií superstarců v populaci přibývá. Ve 22. století by mohl připadat dokonce jeden superstařec na milion lidí. „Bez dostupné zdravotní a sociální péče se však samozřejmě nikdo takového věku nikdy nedožije,“ přiznává vědec.

BRAND24

Nejblíž dortu se 130 svíčkami je aktuálně nejstarší žijící žena světa, 118letá Japonka Kane Tanaka. Protože však lidé nejsou upíři, jejichž stárnutí se zastaví ve chvíli, kdy jsou mladí a zdraví, ale superstarci připomínají spíše obyvatele Laputy, visí ve vzduchu otázka, zda by byl věčný život štěstím, či spíše trestem.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).