Menu Zavřít

Klaus a padlí andělé

3. 9. 2010
Autor: Euro.cz

Jak se změnil vkus českých čtenářů za posledních dvacet let

CONTENT24

Zatímco před dvaceti lety mizela z pultů knihkupectví především naučná a informativní literatura a tvorba režimem zakázaných autorů, dnes čeští čtenáři sahají především po oddechovějším čtivu a hitem je fantasy. Vyplývá to z analýzy nakladatelství Fragment, jednoho z deseti největších vydavatelů v České republice.
„Počátkem 90. let minulého století byl na českém trhu hlad zejména po kvalitně zpracovaných knihách tištěných na křídovém papíře. Dnes už stále náročnějšímu zákazníkovi často klasicky zpracované knihy nestačí a hledá tituly s přidanou hodnotou, které jsou více interaktivní,“ říká ředitel Fragmentu Pavel Nýč. Tento trend se týká zejména dětské literatury. Stále oblíbenější jsou složitější knížky, ve kterých děti zároveň luští hádanky. „Kromě propracovaných leporel je úspěšná například beletrie z edice Agáta a dr. Lupa. Pomocí připojené lupy v knize mladí čtenáři hledají ukryté záhady v rozrastrovaných obrázcích,“ vysvětluje Nýč. Myslí si, že díky hravosti lze tímto způsobem děti přimět ke čtení.
Mezi mládeží kralují zejména pod vlivem série o Harrym Potterovi fantasy tituly. „Skutečný boom nastal znovuobjevením Letopisů Narnie od C. S. Lewise a s Tolkienovou ságou Pán prstenů. Čaroděje a kouzelníky však před pěti lety nahradili draci,“ říká Nýč. Oblíbení jsou také upíři, vlkodlaci, zombie a padlí andělé. U dospělých registruje Fragment již nyní velkou poptávku po knize prezidenta Václava Klause Zápisky z cest. O tom, že dospělí se chtějí bavit, svědčí atraktivita knih o životě slavných osobností, vázané křížovky nebo nesmrtelné kuchařky.
Vloni vyšlo v Česku 17,5 tisíce knižních titulů, o téměř tisíc méně než v rekordním roce 2008. Knižní trh u nás letos na podzim ovlivní ostrý start prodeje e-knih, který plánuje většina velkých vydavatelů. Ty však budou minimálně zpočátku spíše jen doplňkem tištěné produkce než jejím nahrazením. „Během několika prvních let předpokládáme, že e-knihy přilákají k četbě nový okruh zákazníků,“ domnívá se Nýč. V USA představovaly e-knihy vloni tři procenta knižního trhu, letos se očekává nárůst na devět procent.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).