Menu Zavřít

Jihomoravský miliardář Studénka přikoupil továrnu

11. 8. 2017
Autor: signumcz.com

František Studénka, jediný majitel skupiny Signum, koupil zinkovnu v Bezdružicích v západních Čechách.

Nenápadné průmyslové skupině Signum z jihomoravských Hustopečí se daří. Její jediný majitel, padesátiletý František Studénka plně ovládl firmu HBB, která provozuje žárovou zinkovnu v Bezdružicích v západních Čechách. Uvádí to výroční zpráva skupiny za rok 2016.

Podnikatel, který s médii nekomunikuje, tak vlastní už deset továren na žárové zinkování. Tato technologie prodlužuje životnost oceli až na 80 let a zlepšuje její odolnost. Studénkova firma se zabývá rovněž výrobou ocelových konstrukcí doslova po celém světě. Stavěla například rozlehlou konstrukci londýnského nádraží King's Cross. Loni začala vyrábět ocelovou konstrukci pro montážní halu automobilky Land Rover v Nitře. Má za sebou například stavbu futuristické konstrukce francouzského muzea vědy a společnosti, které stojí na soutoku řek Saône a Rhône v centru Lyonu nebo kostru auly amerického letectva v Coloradu.

Firma každý rok vydělává stovky milionů korun. Loni to bylo po zdanění 225 milionů a vlastní kapitál ve firmě dosahuje 2,3 miliardy korun. Dobrý vývoj čeká Studénka v letos, kdy kvůli nové zinkovně v Bezdružicích zvýší objem výroby. Velkou výzvou je nicméně pro firmu Signum nalezení kvalifikovaných pracovníků.

BRAND24

Do skupiny Signum patří na kormě tuzemských továren slovenská firma Elektrovod Slovakia, která patří mezi největší evropské výrobce příhradových ocelových stožárů pro přenos elektrické energie. V Norsku vlastní Studénka distributorskou firmu ELV Jarlso. A patří mu i chorvatská společnost Adriacink, provozující žárovou zinkovnu ve Splitu. Na jaře 2015 v chorvatské Poreči otevřel jeden z největších jihoevropských akvaparků Aquacolors.

Přečtěte si také:

Investice do jízdních kol. Společnost C2H koupila 30 procent ve Favoritu

Křetínský znovu vyrazil na nákup. EPH usiluje o maďarskou elektrárnu

Nelezte mi do kruhu! Velký rozhovor s Tomášem Chrenkem


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).