Menu Zavřít

Jádro na vzestupu: loni se spustilo deset reaktorů, polovina z nich v Číně

5. 1. 2017
Autor: profimedia.cz

Zájem o jadernou energetiku opět roste. Loni podle oznámení Světové jaderné asociace (WNA) bylo po celém světě uvedeno do provozu deset nových reaktorů o celkovém výkonu 9579 megawattů. Oproti roku 2015 se jedná o mírný nárůst, v roce 2014 byl výkon nově spuštěných jaderných bloků pouze poloviční.

Růst táhne hlavně Čína, kde loni zahájilo provoz pět reaktorů. Zajímavostí je, že se jedná výhradně o zařízení místního původu. Americký koncern Westinghouse s dokončením jaderné elektrárny Sanmen stále zápasí a o nic lépe na tom není ani francouzská Areva v případě jihočínské elektrárny Taishan.

Novovoroněžská jaderná elektrárna Elektrárna nedaleko ruské Voroněže

Prvenství ve spouštění reaktoru generace „tři plus“ tak získal ruský státní koncern Rosatom, který stihl loni dokončit a uvést do provozu nový 1200megawattový blok v novovoroněžské jaderné elektrárně. Ten první elektřinu dodal do sítě na počátku srpna. V letošním roce má následovat spuštění druhého bloku typu VVER-1200 v Novovoroněži.

Z českého pohledu je zajímavé také spuštění prvního reaktoru třetí generace (Shin Kori 3) v Jižní Koreji. Jedná se o zařízení typu APR-1400, s kterým chce korejský jaderný koncern KEPCO prorazit na zahraničních trzích. V posledních měsících dává najevo zájem o účast v nové soutěži na stavbu jaderných bloků v Česku, bude-li ovšem vyhlášena.


Jihokorejská firma KEPCO již se svou technologií uspěla ve Spojených arabských emirátech:

Korejská firma KEPCO podepsala obří jadernou dohodu v Emirátech

Emirátští a korejští zástupci u stavby jaderné elektrárny v Emirátech


Důvod k oslavě měli také ve Spojených státech amerických, kde se podařilo uvést do provozu první nový reaktor po dvacetileté přestávce. Trvalo však skoro 40 let od zahájení výstavby, než byl loni v říjnu konečně zprovozněn druhý blok elektrárny Watts Bar. Investorem byla státem vlastněná korporace Tennessee Valley Authority.

 Elektrárna Kudankulam (foto z ledna 2013) V Indii spustili druhý blok elektrárny Kundunkulam

Poslední dva nové jaderné bloky spustili energetici v jižní Asii. Konkrétně se jedná o druhý blok indické elektrárny Kudankulam a třetí blok pákistánské elektrárny Chashma. Obě zmíněné země chtějí do atomové energetiky dál investovat. Zatímco Indové spoléhají na vlastní design reaktorů a v menší míře na ruské VVER-1000, pákistánská vláda si stavbu elektráren objednala u Číňanů.

CIF24

K dnešnímu dni je tedy podle statistik Světové jaderné asociace (WNA) ve světě v provozu 447 komerčních jaderných reaktorů s netto elektrickým výkonem 391,4 gigawattu. Dalších 60 jaderných bloků o výkonu 64,5 gigawattu se nachází ve výstavbě.

Dále čtěte:

České jaderné elektrárny letos vyrobí nejméně proudu za 14 let

Seznamte se: 3 klíčoví experti, kteří Česku vyberou jaderné reaktory

Nižší výroba, nižší zisk. ČEZ může přijít až o pět miliard


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).