Menu Zavřít

Demoralizuje mládež. Nejbohatší Evropan sepsul Thunbergovou

30. 9. 2019
Autor: Profimedia.cz

Šéf značky LVMH Bernard Arnault kritizuje vystoupení aktivistky Grety Thunbergové. Její projev v OSN byl demoralizující, protože zdůrazňuje absolutní katastrofu civilizace. To pak může negativně ovlivnit chování dalších mladých lidí. Arnault obhajuje myšlenku ekonomického růstu, aby se lidstvo posouvalo dopředu a přitom mělo peníze na boj s chudobou i klimatickou změnou.

Nejbohatší Evropan Bernard Arnault, jehož jmění se odhaduje na 95 miliard dolarů, zkritizoval emotivní projev švédské šestnáctileté aktivistky Grety Thunbergové v OSN. Prohlásil, že se Thunbergová vyžívá v líčení totální katastrofy světa. „Považuji to za demoralizující pro mladé lidi, “ varoval s tím, že její postoje mají velký vliv na nastupující generaci.

Souzníte s alarmismem Grety Thunbergové?

  • Ano
    17 %
  • Ne
    83 %

Thunbergová se stala hlavní tváří protestů mladých lidí, často středoškoláků a vysokoškoláků, kteří každý pátek demonstrují a žádají vlády po celém světě, aby činily zásadnější kroky v ochraně klimatu. Švédka kritizuje vlády i mezinárodní korporace, že pouze přihlížejí a sledují masové vymírání živočišných druhů a lpí na „pohádkách“ o nekonečném ekonomickém růstu.

LVMH
Francouzský koncern se sídlem v Paříži sdružuje více než 70 obchodních značek luxusního zboží. Skupina vznikla v roce 1987 fúzí společností Louis Vuitton a Moët Hennessy. Název koncernu tvoří jména výrobce kufrů a kabelek Louis Vuitton, producenta šampaňského Moët et Chandon a výrobce koňaku Hennessy.
Největším akcionářem společnosti LVMH s podílem 40,9 procenta akcí a 59,01 procenta hlasovacích práv je firma Christian Dior, kterou ovládá Bernard Arnault. Je rovněž ředitelem koncernu LVMH.

Arnault naopak tvrdí, že je třeba ekonomického růstu, aby se společnost posouvala vpřed. Svět podle něj z bohatnutí profituje tím, že může bojovat s chudobou a daří se zlepšovat zdraví světové populace. Společnost LVMH se zavázala, že kromě ekonomického růstu bude také snižovat svou uhlíkovou stopu.

Samotný klimatický panel OSN IPCC předpovídá, že podvýživa bude v roce 2050 představovat menší problém než nyní díky hospodářskému růstu a využívání nových technologií.

Část kritiků švédské aktivistky poukazuje i na její autismus, případně duševní chorobu. Ona sama přiznala, že má Aspergerův syndrom (patří do spektra autistických poruch), takže v některých situacích, zejména při komunikaci, může reagovat jinak, než společnost považuje za normální.

Z projevu Grety Thunbergové si dělal legraci také americký prezident Donald Trump. Ironicky poznamenal, že vypadá velmi šťastně.

Infografika: Může za změnu klimatu člověk?

 Infografika, změny klimatu

Dále čtěte:

Klimatolog Ač: Potřebujeme uhlíkovou daň a další systémové změny, sázet stromy nestačí

Martin Vrba z Extinction Rebellion: Klimatická krize si vyžaduje občanskou neposlušnost

BRAND24

Dům bez inženýrských sítí? Česká firma chce uspět v éře klimatických změn

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).