Menu Zavřít

EK doporučila ukončit kontroly v Schengenu, zavedené kvůli migrační krizi

2. 5. 2017
Autor: čtk/ap

Evropská komise dnes doporučila pěti zemím, aby nejpozději do šesti měsíců ukončily kontroly na hranicích uvnitř schengenského prostoru zavedené v souvislosti s migrační krizí. Doporučení se týká Německa, Rakouska, Švédska, Dánska a přidruženého Norska.

„Díky našemu společnému úsilí jsou naše vnější hranice nyní silnější a bezpečnější,“ zdůvodnil doporučení Evropské komise její místopředseda Frans Timmermans. „Nastal čas, abychom učinili poslední konkrétní krok k postupnému návratu k normálnímu fungování schengenského prostoru,“ řekl eurokomisař pro otázky vnitra Dimitris Avramopulos. „Schengen je jedním z největších výdobytků evropského projektu. Musíme učinit vše pro to, abychom ho ochránili,“ dodal.

Komise dnes zároveň vyzvala, aby členské země zavedly „alternativní opatření“, jež by zajistila zachování současné úrovně bezpečnosti jako například přiměřené policejní kontroly v pohraničí a na hlavních dopravních cestách.

Kontroly na vnitřních schengenských hranicích země zavedly předloni v souvislosti s příchodem stovek tisíc uprchlíků, většinou po takzvané balkánské stezce vedoucí z Turecka přes Řecko a západní Balkán do Rakouska a Německa. Někteří z migrantů pak pokračovali do Švédska či dál do západní Evropy. Počet příchozích běženců se výrazně snížil loni po uzavření migrační dohody EU s Tureckem. Tisíce migrantů se nicméně nadále pokoušejí dostat do Evropy, především přes Libyi a Středozemní moře.

Podle evropských pravidel mohou členské země zavést kontroly na vnitřních hranicích Schengenu až na dva roky. Naposledy byly prodlouženy v únoru na tři měsíce. Podle aktuálního návrhu EU, který musí schválit na nejbližším summitu prezidenti a premiéři členských zemí, by kontroly měly skončit v listopadu.


Přečtěte si komentář Miroslava Zámečníka:

Miroslav Zámečník: Není migrace jako migrace

 Uprchlíci v Řecku


Evropská komise doporučila ukončení kontrol na vnitřních hranicích jen krátce poté, co dnes švédská vláda oznámila, že sice přestane kontrolovat průkazy totožnosti cestujících z Dánska, samotné kontroly na hranici s jižním sousedem ale posílí.

Nová opatření na vnějších hranicích schengenského prostoru, o kterých dnes mluvil Timmermans, vstoupila v platnost na počátku letošního dubna. Země na hranicích společného prostoru mají nyní za povinnost kontrolovat doklady nejen občanům třetích zemí, ale i občanům EU, a to při vstupu do Schengenu i při odchodu z tohoto prostoru. Opatření je vedeno především snahou omezit cesty občanů unijních zemí například do Sýrie, kde by mohli mít zájem bojovat v řadách teroristických organizací.

BRAND24

Tyto kontroly způsobily několikahodinové kolony například na hranici Slovinska s Chorvatskem. Obě země jsou členy EU, Chorvatsko ale na rozdíl od svého severního souseda není součástí schengenského prostoru. V sobotu se premiéři obou těchto zemí dohodli s předsedou Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem na uvolnění režimu kontrol v případě neúměrně dlouhých kolon.

Dále čtěte:

Evropské země loni poskytly azyl více než dvojnásobku uprchlíků oproti roku 2015

Merkelová: Některé země nespolupracují, velký počet migrantů už přijmout nelze

Polsko nevylučuje zadržování migrantů v kontejnerech za ostnatým drátem. Maďarsko je vzorem


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).