Menu Zavřít

Na Barrandově vyroste kostel pro 220 lidí. Největšími sponzory jsou obyvatelé sídliště

17. 10. 2018
Autor: Archiv

V září roku 2020 by měl být požehnán jeden z mála nových kostelů, který po revoluci vyroste v Praze. Základní kámen na pražském sídlišti Barrandov položí stavební firma na začátku listopadu.

Kostel, který pojme 220 lidí, bude mít věž se zvony odstíněnými směrem do Prokopského údolí. Do chrámu bude pronikat denní světlo prostřednictví prstence, kterým bude vidět nebe. Největšími sponzory sakrální stavby za téměř 150 milionů korun jsou právě obyvatelé sídliště. Ti dosud sjížděli dolů do Hlubočep do zlíchovského kostelíka s 80 místy, což bylo samozřejmě pro 40tisícovou spádovou oblast kriticky málo. Místní farář proto musel dát ven před kostel reproduktory.

Projekt kostela i se stavebním povolením je už připraven několik let. Zbývalo jediné - sehnat peníze. Na stánek Boží, jehož součástí bude komunitní centrum i kavárna a bude vytápěn tepelným čerpadlem, přispělo jednou třetinou Arcibiskupství pražské, které od Prahy 5 odkoupilo i pozemek, kde dřív bývaly misijní unimo buňky. Peníze se nakonec podařilo vybrat především mezi věřícími. I na sakrální stavbě se ale podepsala konjunktura, která se projevila v nedostatku dělníků, stavebních materiálů a přetížených firmách. „Poptávka na trhu výrazně převyšuje nabídku. Jsme rádi, že nakonec Metrostav našel potřebnou kapacitu,“ říká farář Ptáček. V minulých dnech s ním podepsala farnost Praha-Hlubočepy smlouvu.

Farář přidává ještě jednu dobrou zprávu: Minulý týden Nejvyšší soud zamítl dovolání ve sporu o pozemky u barrandovských ateliérů, které Pozemkový fond vydal společnosti Barrandov Lands z impéria Tomáše Chrenka, ačkoli byly blokovány pro restituce. Takže už zbývá poslední stání u Ústavního soudu a farnost získá definitivně zpět majetek, který jí kdysi náležel jako dar od štědrých farníků a dnes bude mít na realitním trhu velkou cenu.

Přečtěte si také:

Filozofická fakulta UK postaví centrum za 400 milionů. Otevře jej za pět let

BRAND24

Park Miloše Formana? Podnikatel Sehnal chce pojmenovat pražské výstaviště po slavném režisérovi

Praha po letech zrekonstruuje Clam-Gallasův palác. Zaplatí 344 milionů

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).