Menu Zavřít

Česko odmítá povinné přerozdělování azylantů v EU. Pomoci má tajný Babišův plán

17. 1. 2018
Autor: Profimedia.cz

Vláda podle svého předsedy Andreje Babiše (ANO) udělá vše proti povinným kvótám na uprchlíky nebo proti přerozdělování žadatelů o azyl, které plánuje EU. Premiér zároveň uvedl, že má plán, který by měl zabránit opětovnému přehlasování Česka v radě ministrů.

„Kvóty jsou neefektivní, nefungují a rozdělují Evropu,“ uvedl Babiš. Podle něj je i návrh na povinné přerozdělování žadatelů o azyl mezi členskými státy EU „cesta pro další rozdělování Evropy a je to cesta do pekel“.

Vláda proto podle premiéra udělá vše pro to, aby Česko se svým odmítavým postojem nebylo v této věci v radě ministrů EU přehlasováno, jako se tomu stalo v případě kvót. „Máme na to plán, ale nechci říkat, koho jak oslovíme. Cíl je jasný - zamezit tomu, aby se stalo to, co se už jednou stalo,“ uvedl.

Odmítnout celou reformu azylové politiky EU, což požaduje SPD kvůli narušení suverenity České republiky, by podle premiéra nebylo dobré, protože novelizace má za cíl také zjednodušit azylové postupy a zabránit zneužívání azylového řízení. Babiš předpokládá, že o reformě se bude vyjednávat až do června.


Migrace slábne. Do Německa přišlo loni 186 644 běženců

Migranti v Německu


Okamura ve svém vystoupení mluvil o hrozící kolonizaci Evropy Afričany a muslimy, s tím spojených bezpečnostních rizicích nebo o tom, že Česko bude muset přijmout až 150 tisíc uprchlíků. Česko je podle Okamury v „režimu ohrožení“.

BRAND24

„Je zbytečné, aby Okamura strašil občany. My skutečně nejsme v trvalém ohrožení,“ reagoval na to Babiš podobně jako bývalý ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Podle něj je cestou k omezení migrace efektivnější návratová politika a ochrana vnějších hranic EU. „Cesta určitě není, že budeme strašit lidi a zavírat hranice,“ prohlásil. Podle předsedy ODS Petra Fialy by měli poslanci vládu zavázat k tomu, aby trvala na tom, aby se nová azylová pravidla schvalovala pouze jednomyslně, a nestalo se tak, že by některý stát byl přehlasován.

Přečtěte si také:

Od vítání k deportaci. Dostat uprchlíka z Německa do Afghánistánu stojí 350 tisíc

Nefungují a rozdělují Evropu. Tusk zkritizoval kvóty na uprchlíky

Migrace do Evropy přes Středozemní moře se loni snížila o polovinu


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).