Menu Zavřít

Česko má nejlepší 3D tiskárnu světa

23. 11. 2016
Autor: prusa3D.com

I v pražském Karlíně se mohou rodit zázraky. Šestadvacetiletý Josef Průša, který ve své tamní firmě vyvinul poslední prototyp 3D tiskárny dostal zprávu, že se jeho výrobek umístil v pravidelném výročním testu prestižního amerického magazínu Make na prvním místě. Podle závěru časopisu je Průšova tiskárna nejlepší na světě.

Nový model tiskárny od společnosti Prusa Research s označením Original Prusa i3 MK2 se stal jednoznačným vítězem prestižního testu 3D tiskáren nezávislého časopisu Make. Tiskárna českých tvůrců, která se dostala i na titulní stranu posledního vydání magazínu, získala tři speciální ocenění. Vedle samotného vítězství i vyhrála i kategorie nejlepší poměr ceny a výkonu a nejlepší open-source řešení.

„V Prusa Research dokázali zvednout laťku řešení domácího 3D tisku a zároveň nezruinovat vaši peněženku,” napsal autor testu Ryan Priore. Redaktoři Make ocenili na modelu MK2 zejména rychlost a kvalitu tisku na pracovní ploše, která je o 31 procent větší než u předchozího modelu. Celkové hodnocení ve výši 36 bodů je nejvyšší v dlouholeté historii pravidelných testů časopisu a 3D tiskárna Original Prusa i3 MK2 zvítězila v konkurenci 38 modelů tiskáren z celého světa.

„Vítězství v testu magazínu Make je pro nás dalším velkým krokem kupředu,” říká šéf Prusa Research Josef Průša, který tiskárny přímo vyvíjí a navrhuje. Tiskárna MK2 zabodovala i v novém nákupním rádci vydávaném každoročně serverem 3DHubs, největším komunitním portálem 3D tiskařů. S hodnocením 9,1 z 10 se umístila na prvním místě v kategorii tiskáren s cenou do 1000 dolarů. „Umístění v žebříčku od 3DHubs si vážím o to víc, že jde o hodnocení koncových uživatelů. Tento rok konkrétně vycházelo z 8624 recenzí,“ říká Průša.

S podnikáním Průša začínal teprve před čtyřmi lety. Jeho tiskárny používají takzvaný otevřený koncept. Následkem toho je, že se sice hojně kopírují v Asii, nicméně právě díky možnosti sdílení a jednoduchosti konceptu se staly nejpoužívanějšími na světě.

Dále čtěte:

České 3D tiskárny Prusa jdou na dračku

KL24

GE posiluje v 3D tisku. Kupuje německý Concept Laser

Z obýváku do Silicon Valley. Mapy Cleerio se chystají za oceán


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).