Menu Zavřít

ČEKÁ SE NA EU

18. 7. 2001
Autor: Euro.cz

Veba a Viag

Evropská komise oznámila, že se bude zabývat navrhovaným propojením dvou německých energetických společností, Veba a Viag. Tento krok překvapil především proto, že německé regulační orgány neměly námitky. Unie tvrdí, že podobná propojení je dnes pot řeba posuzovat v celoevropském kontextu, nikoli pouze na státní úrovni. Rozhodnutí má padnout do května a ani jedna z fúzujících společností nepředpokládá, že by mohly nastat jakékoliv problémy.

Nová společnost, jejímž hlavním konkurentem na německém trhu je RWE, by se měla stát evropskou trojkou na energetickém trhu po Electricité de France a italském Enelu. Obrat by se měl pohybovat kolem 100 miliard eur a na německém energetickém t rhu získá dvoutřetinový podíl.

KL24

Odpovědné úřady Evropské unie tvrdí, že společnost získává příliš silnou pozici na trhu elektrické energie a také na chemickém trhu. Obě fúzující společnosti mají podíly i v provozovatelích mobilních telekomunikačních sítí, jichž se nyní zbavu jí. Naopak si ponechají chemické divize, které by se měly postupně také propojit.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).