Menu Zavřít

Burzovní elektřina pro každého. Pražská Power Exchange spustí službu pro domácnosti

28. 12. 2019
Autor: Tomáš Novák/Euro

Když se řekne energetická burza, každý si představí obchodování ve velkém mezi energetickými společnostmi, finančními investory a spekulanty. Pražská Power Exchange Central Europe (PXE) chce přístup na trh umožnit i těm nejmenším zákazníkům - domácnostem a podnikatelům.

Na počátku příštího roku spustí systém pro uzavírání smluv s dodavateli elektrické energie a zemního plynu. První testovací obchody se mají odehrát ještě během prosince. Jak bude cesta k levnější energii vypadat? „Zájemce vyplní údaje o sobě včetně tarifu a spotřeby. Poté se mu zobrazí několik nabídek, ze kterých si bude moct vybrat,“ popisuje zvolené řešení generální sekretář burzy PXE David Kučera. Následovat bude ověření zákazníka a poté systém automaticky vyplní smlouvu s novým dodavatelem.

Zatím lze těžko odhadnout, kolik zákazníků o nový způsob výběru dodavatele upřednostní. V tuto chvíli je však už jistý zájem druhé strany, tedy obchodníků s energiemi. Podle Davida Kučery projevilo velký zájem o tuto novinku deset velkých a známých dodavatelů elektřiny a plynu. Burza je chce přivábit třeba na nízké poplatky za zprostředkování smlouvy.


Ceny energií pro příští rok: elektřina mírně zdraží, plyn může i zlevnit

 Plynový sporák


Ověření QR kódem

Výši provizí zatím nechce Kučera komentovat, mělo by se však jednat o zlomek částky, kterou požadují jiní zprostředkovatelé.

Podle dřívějších informací týdeníku Euro například spotřebitelská organizace dTest za jedno odběrné místo v případě elektřiny po energetických firmách požadovala 950 korun a v případě plynu chtěla provizi 1200 korun za zákazníka. Také další zprostředkovatelé si účtují minimálně tisíc korun za odběrné místo.

Oproti organizátorům hromadných aukcí energií pro domácnosti, které v Česku pořádá zmíněný dTest či firma eCentre, nabídne PXE ještě jednu výhodu. Její klient bude mít možnost zvolit si na základě zobrazených nabídek dodavatele, s nímž uzavře smlouvu. PXE do svého systému pustí pouze registrované účastníky obchodování na pražské energetické burze. Odpadne tím riziko, že by zákazník skončil u malé a neprověřené „garážové firmy“.

Ověření zákazníka se má uskutečnit pomocí QR kódu, který si zájemce načte do mobilu a na účet PXE pošle symbolickou jednu korunu. Jinak bude změna dodavatele z pohledu zákazníka bez poplatku. Zvolené řešení však může odradit uživatele, kteří v mobilu čtečku QR kódů nemají nainstalovanou.

Využili byste služeb energetické burzy?

Výpověď smlouvy u původního dodavatele by měl zajistit nový dodavatel na základě vystavené plné moci. Výsledkem celého procesu bude smlouva uzavřená na období jednoho nebo dvou let. Po uplynutí lhůty může zákazník provést s pomocí burzy nový výběr. Pokud tak neučiní, zůstane u stejné energetické firmy se smlouvou na dobu neurčitou.

Nárůst obchodů o 75 procent

Společnost Power Exchange Central Europe zahájila činnost v roce 2007. Původně se zaměřovala na obchod s elektřinou v České republice, v následujících letech expandovala na Slovensko, do Maďarska a Rumunska. Před šesti lety začala obchodovat i se zemním plynem a později přibylo zprostředkování nákupu energií pro veřejné zadavatele.

Nejprve byla PXE dceřinou firmou Burzy cenných papírů Praha, od května 2016 ji většinově vlastní německá energetická burza EEX. Změna vlastníka vedla ke skokovému nárůstu uzavřených obchodů. „Za letošní rok uzavřeme obchody se zhruba 175 miliony megawatthodin elektřiny, což je v meziročním srovnání o 75 procent více,“ zmínil šéf PXE David Kučera.

Burza PXE je dnes hlavním místem, kde se tvoří velkoobchodní cena elektřiny pro český trh. A nejen pro něj. PXE dominuje obchodování s elektřinou i v Maďarsku; objem tamních transakcí s elektřinou je v posledních letech vyšší než v případě elektřiny určené pro domácí český trh.

Přečtěte si také:

Předseda rady ERÚ: Přeměna energetiky v budoucnu zvýší regulovanou část ceny energií

Taktický ústup od uhlí: teplárny řeší, čím budou vytápět česká města

Češi platí za teplo tři procenta z hrubé mzdy, pětkrát více než Němci

BRAND24

Regulátor zchladil teplárny. Sníží jim dotace o 900 milionů

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).