Menu Zavřít

Batoh s umělou inteligencí pomůže nevidomým v terénu. Detekuje přechody i visící překážky

9. 4. 2021
Autor: University of Georgia
  • Vědci z americké univerzity vyvinuli batoh se zabudovanou umělou inteligencí a hlasem, který usnadní nevidomým pohyb v terénu

  • Umělá inteligence bude snímat dopravní značky, přechody, visící větve, ale například i zvyšené obrubníky

  • Nevidomí budou moci s batohem komunikovat pomocí Bluetooth a hlasových příkazů  

Přestože umělá inteligence je každým dnem dokonalejší, v některých případech se může její využití zdát trochu samoúčelné. To ale rozhodně není případ inteligentního batohu. Ten totiž výrazně usnadní nevidomým pohyb v terénu a pomůže je ochránit před nejrůznějšími překážkami. Vývojář umělé inteligence Jagadish K. Mahendran a jeho tým z University of Georgia navrhli batoh se zabudovanou umělou inteligencí.

Inteligentní batoh rozpoznává běžné objekty, jako jsou dopravní značky, visící překážky, přechody pro chodce, pohybující se objekty, ale i změnu výšky, ať už se jedná o nízký obrubník nebo o schodiště. Komunikace mezi nevidomým a umělou inteligencí probíhá hlasem přes bezdrátová sluchátka s Bluetooth.

Zveřejněná případová studie přibližuje fungování soustavy na několika konkrétních příkladech. Když například uživateli stojí v cestě popelnice, systém upozorní na její polohu slovy „vlevo“, „vpravo“ nebo „uprostřed“. Větve nebo podobnou visící překážku ohlásí slovy jako „vpředu nahoře“ apod. Uživatel může kdykoliv požádat o popis okolí. Na příkaz „Popiš“ může systém reagovat například slovy „žlutá dlažba na 10 hodinách… osoba na 11 hodinách… semafor na dvou hodinách… auto na 12 hodinách, vysvětluje tým, který za vynálezem stojí.

Představu si můžete udělat také z následujícího videa:

width="560" height="315" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen">

„V loňském roce, když jsem se setkal se zrakově postiženým kamarádem, mě zarazila taková věc, a sice že zatímco učím roboty vidět, existuje mnoho lidí, kteří nevidí a potřebují pomoc,“ říká Mahendran. „To je mě motivovalo k vybudování vizuálního asistenčního systému s umělou inteligencí od Intelu.“ 

Systém je umístěn v batohu. Konkrétně může být nahrán v notebooku, který se do batohu pohodlně vejde. Na vestě, která je k batohu připojena, je připevněna prostorová kamera Luxonis OAK-D s umělou inteligencí.  Vývoj a testování probíhalo v městském prostředí kalifornské Monrovie.

„Je neuvěřitelné vidět, jak vývojář využil technologii umělé inteligence od Intelu na hraně jejích možností a rychle vyvinul řešení, které usnadní život jeho kamarádovi,“ komentoval vynález ředitel Technology Advocacy a AI4Good v Intelu Hema Chamraj. „Technologie už existuje. Omezeni jsme pouze vynalézavostí vývojářské komunity“.

MMF24

Počet zrakově postižených lidí, kteří se dennodenně potýkají s náročným pohybem v terénu, není vůbec malý. Světová zdravotnická organizace odhaduje, že na celém světě je přibližně 285 milionů nevidomých.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).